Csökken a kiva adója jövőre

 

A kisvállalati adó választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. Jövőre egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke. A jelenleg 15 ezer kivás cégnél az adó mértékének egy százalékpontos csökkentése mintegy kétmilliárd forintot hagy.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. Ezúttal a kisvállalati adó (kiva) mértékét csökkenti egy százalékponttal 13 százalékra a kabinet – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közölték, a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segíthet az NGM kiva-kalkulátora. Az NGM úgy vélte, minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint nyolcvan százaléka jobban jár.

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor, amely kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal. Ugyan kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt év végén egyszerűbb az átállás.

Megduplázódott a kivások száma

A szabályok 2017. évi kedvező változásainak köszönhetően 2016. december 31-éhez képest több mint a duplájára nőtt a kivások száma. A gazdasági tárca számításai szerint jövőre is sok vállalkozás dönt majd a kiva mellett – különös tekintettel arra, hogy 2018-tól még kevesebb kisvállalati adót kell fizetni. A jelenleg 15 ezer kivás cégnél az adó mértékének egy százalékpontos csökkentése mintegy kétmilliárd forintot hagy.

Abban, hogy 2018-tól minden vállalkozás a neki leginkább megfelelő adózási módot válassza ki, a kiva-kalkulátor segít. Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes 10 percet szánni a kitöltésre.

családi vállalkozás

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kiva-kalkulátor az alábbi linken érhető el.