Íme, ezek az ország legdrágább és legolcsóbb utcái

 

Budapesten a legdrágábban a II. kerületi Bogár utcában lehet lakást venni: az átlagos kínálati négyzetméterár itt 1,486 millió forint. Nagykőrösön, Mucsiban vagy Kisvárdán azonban vannak olyan utcák, ahol az átlagos négyzetméterár nem éri el a tízezer forintot sem. Így tehát idén a legolcsóbb és legdrágább utca között 247-szeres a különbség, a tavalyi 90-szeressel szemben.

Továbbra is jelentősek az országon belüli különbségek a lakásárakban, ez mutatja az is, hogy a legdrágább utcában kínált lakás egyetlen négyzetméteréből 247 négyzetmétert lehetne venni a legolcsóbb utcában – áll az Ingatlan.com összeállításában, amelyből kiderül, hogy a kínálati piac négyzetméterárai alapján november elején melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább utcák az országban.

Méregdrága V. kerület

A legmagasabb ár a főváros II. kerületében, a Bogár utcában található lakóingatlanokhoz köthető, amelyek négyzetméterét átlagosan 1,486 millió forintért kínálják eladásra. A második helyen a főváros V. kerületében lévő Sas utca áll, ahol négyzetméterenként 1,485 millió forintért várnak vevőre a lakások. A harmadik helyet a szintén V. kerületi, Akadémia utca szerezte meg, amelynek négyzetméterenkénti ára 1,435 millió forint. A II. kerületi Bem rakpart a negyedik 1,4 milliós négyzetméterárral, az ötödik pedig egy ugyancsak Budapest belvárosában lévő Erzsébet tér, ahol 1,379 millió forint a négyzetméterár.

olcsó - drága utcák - Bp

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: jellemzően az V. kerület utcái a legdrágábbak. Ezt mutatják az adásvételekről szóló hivatalos statisztikák is: a KSH novemberben publikált utcaszintre lebontott adatai szerint 2016-ban például a legdrágább utca az V. kerületi Vigadó tér volt, ahol átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron keltek el a lakások. Szintén az V. kerületben, a Kossuth téren egy lakásért átlagosan 1,15 millió forintos négyzetméterárat fizetett az új tulajdonos. Balogh László kiemelte: azt is látni kell, hogy bár az V. kerület valóban az egyik legdrágább kerület, az adásvételek száma az átlagos budapesti kerületekhez képest alacsony, mivel itt a kínálat is szűkebb.

Legolcsóbb helyek

Az országban a legalacsonyabb négyzetméterár nagykörősi Ady Endre utcában volt megfigyelhető, itt november elején hatezer forintot kértek egy négyzetméterért. A második legolcsóbb közterület a Mucsiban található Petőfi utca hétezer forintos kínálati négyzetméterárral. Ennél alig valamivel többet, négyzetméterenként nyolcezer forintot kérnek átlagosan a tulajdonosok a kisvárdai Diófás utcában. A negyedik legalacsonyabb – 11 ezer forintos – négyzetméterár a zalaszentmihályi Deák Ferenc utcához kapcsolódik, az ötödik helyen pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab Fő utcája áll, 14 ezer forintos négyzetméterárral.

olcsó - drága lakás - vidék

 

A szakember szerint a kínálati négyzetméterárak közötti jelentős, 247-szeres különbség azzal is magyarázható, hogy vannak olyan utcák, ahol az ingatlanok a nagyon alacsony kínálati árak ellenére sem találnak vevőre. Hozzáfűzte: „a tényleges tavalyi adásvételek alapján kisebb volt az árolló, de ez is 90-szeres különbséget jelent. A legolcsóbb utca négyzetmétára ugyanis 20-22 ezer forint volt, a legdrágábbé pedig 1,853 millió forintot tett ki.”