Több országban is tanulmányozzák a magyar családtámogatási intézkedéseket

 

A családpolitikai konferencia több, tekintélyes külföldi felszólalója is arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar családtámogatási intézkedéseket más országokban is tanulmányozzák, és egyes elemeit már át is vették. A volt ausztrál miniszterelnök például arról beszélt, hogy azok az országok, ahol a saját lakosságban nem születik elég gyermek, azok kisebbek és gyengébbek lesznek – hangzott el az M1 Híradójában.

A magyarországi egyházak képviselőinek áldása nyitotta meg a harmadik Budapesti Demográfiai Csúcsot. A Várkert Bazárba a világ minden tájáról érkeztek kutatók, civilek és politikusok, hogy megosszák egymással a népesedési kihívásokkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Andrej Babis cseh miniszterelnök úgy fogalmazott: a V4-ek egyik legfontosabb feladata az, hogy Közép-Európát olyan hellyé tegyék, ahol jó élni és minden feltétel biztosított a családalapításhoz. Az emberek nem féltik a jövőjüket, a népesség pedig nem a migráció miatt növekszik – közölte az M1.


„Támogatnunk kell azokat a családokat, akik legalább három gyermeket vállalnának, miközben minden erőnkkel harcolnunk kell a klasszikus családokat veszélyeztető jelenségek ellen” – hangsúlyozta. Hasonlóan vélekedett Ausztrália korábbi miniszterelnöke is.

„A nyugati országok megtapasztalták hogy a bevándorlók nagyobb része nem képes integrálódni és csak terhet jelentenek az őket befogadó társadalmaknak. Rengeteg nyugati országban közben alig születnek saját gyermekek. Ezek az államok kisebbek és gyengébbek lesznek, ami kifejezetten hátrányos egy olyan világban, ahol az országok versengenek egymással. Ezért különösen fontos, hogy a családokat és ne a bevándorlást támogassuk” – fogalmazott Tony Abott.

Kiemelte: Magyarország családbarát programja egyedi, és bátor. Egy olyan politika, amely nem bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést, ezt pedig más országoknak is tanulmányozniuk kell. A magyar családtámogatási rendszert méltatta az M1-nek adott exkluzív interjújában az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetségének főtitkára is – tett hozzá az M1.

„Az ötlet, hogy a kormány intézkedéseinek középpontjába a családot helyezték az a modell, amelyet nem csak Európában, hanem más kontinenseken is követni kellene. Magyarország megnyitotta az utat, amelyen egyre többen indulnak el. Már Lettország, Csehország és Lengyelország is a magyar módszert tanulmányozza, de úgy vélem, egyre többen ismerik majd fel, hogy a családok támogatása hosszútávon látványos eredményeket hoz” – fejtette ki Raul Sánchez.

A kormány célja, hogy Magyarországon a gyermekvállalás ne jelentsen terhet – erről már Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt. Kiemelte: ezért is döntöttek úgy, hogy a korábbi támogatások után jövőre a családvédelmi akcióterv keretében minden eddiginél több, csaknem kétszázmilliárd forint jut a magyar családok támogatására.

Varga Mihály hozzátette: a magyar családok emellett a munkahelyek biztonságával és a bérek emelkedésével is számolhatnak.