Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

 

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Hankó Zoltán ismertette: az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták azokat a szórólapokat, amelyeken a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt, statin tartalmú gyógyszerek szedésére vonatkozó tanácsok olvashatók. A szórólapot a jövőben minden ilyen gyógyszert kiváltó beteg megkapja.

Budapest, 2019. szeptember 4. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója és Hankó Zsolt, a gyógyszerész kamara elnöke (b-j) a Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatóján a budapesti Róna Patikában 2019. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2019. szeptember 4.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója és Hankó Zsolt, a gyógyszerész kamara elnöke (b-j) a Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatóján a budapesti Róna Patikában 2019. szeptember 4-én.
MTI/Máthé Zoltán


Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban, a betegekkel való kommunikálásban.

Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban, a betegekkel való kommunikálásban. A kifejezetten a statinokról szóló kis füzet felkészíti a gyógyszerészeket, hogy „teljesen egyértelmű, adekvát segítséget tudjanak nyújtani a betegeknek”.

A program keretében arra is lehetőségük lesz a betegeknek, hogy egyeztetett időpontban kapjanak információt gyógyszereikről, azok helyes szedéséről. Horváth Ildikó kiemelte: a gyógyszerészszakma elköteleződött, hogy megértessék a betegekkel, miért fontos az orvos által felírt gyógyszereiket tartósan és rendszeresen szedniük.

Az államtitkár kitért arra: a statinok rendszeres szedésével csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ugyanakkor a betegek közül 3 év elteltével 10-ből 4 szedi még mindig a gyógyszert, és van, aki csak egyszer váltja ki azt.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója ismertette: a szív- és érrendszeri ellátórendszer az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött Magyarországon. Az infarktusos betegek rövid távú kezelése viszonylag hatékony, ugyanakkor az egy éven belüli halálozási statisztikák nem jók. Ezért fontos a betegek együttműködésének javítása.

Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap- és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője, a Három generációval az egészségért program vezetője elmondta: egy év után csak a betegek 50 százaléka, két éven túl pedig már csak a betegek negyede szedi a neki felírt statin tartalmú gyógyszert.

Ennek okát vizsgálva a szakma arra jutott, hogy a legfontosabb a kommunikáció, hogy az akut helyzet elhárítása után a szakorvos, a háziorvos és a gyógyszerész megértesse a beteggel, miért fontos hosszú távon szednie gyógyszerét.