Rétvári: Európa akkor marad meg, ha őrzi függetlenségét és kultúráját

 

Az elmúlt ezer év megtanított minket arra, hogy Magyarország és Európa akkor marad meg, ha megőrzi függetlenségét és keresztény kultúráját – monda Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Pencen.

A Pest megyei településen a Szent István-napi kenyérszentelés alkalmából rendezett ünnepségen az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Szent István a legnagyobb dolgot tette meg, amit egy uralkodó megtehet a saját népéért: megvédte az ország függetlenségét egy olyan korban amikor magától értetődő lett volna a behódolás.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az akkori Európában is a nagyhatalmak diktáltak, paktumok köttettek, országok szűntek meg és olvadtak be mindörökre más népekbe. Szent István király azonban a magyarokba vetett óriási hittel letette az önálló keresztény magyar állam alapjait.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyarság azóta is Európa szívében él, és őrzi nemcsak magyarságát, hanem Európa határait és azokat az értékeket is, amelyek nélkül Európa nem létezhet.