Jelentős károkat okozott a vihar

 

Még ma is tartott a helyreállítás sok helyen a viharok után. Borsod megyében volt a legnagyobb a pusztítás, ott többfelé jégeső is esett.

A vihar házakat rongált meg, volt, ahol villám csapott a kéménybe, és volt olyan település is, ahol a házak 80 százalékának megsérült a tetőszerkezete a dió- és tojásnagyságú jég miatt. A kár több tízmillió forint lehet.

A szél megbontotta a tetőt

A Heves megyei Andornaktályán a vihar az egyik ház kéményét döntötte le, a hirtelen jött erős szél a megbontotta a tetőt, a lehulló cserepek az udvaron parkoló autóban is károkat okoztak.


Vihar- és jégkárok Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szín településen még kedden este tombolt a vihar, ott teniszlabda nagyságú jég tett kárt autókban.

Az én szobán teljesen ázik, a fürdőszoba tiszta víz, a mosógép és a tévék vizesek, a szüleim szobája is beázott, az előtetőt is levitte a szél teljesen” – sorolta a házukat ért viharkárokat az M1 stábjának a település egyik lakója. A helyreállítási munkák még zajlanak, a helyiek ott segítik a tűzoltók munkáját, ahol tudják.


A szintén Borsod megyei Szögligetet is letarolta a vihar. Dojcsák Dávid, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 stábjának úgy nyilatkozott, a kedd esti vihar három településben tett súlyos károkat: Színben, Szögligeten és Szőlősardón összesen 80 épületben keletkeztek olyan károk, aminek kezelése tűzoltói beavatkozást igényelnek.

37 ingatlanban keletkezett kár Szőlősardón

Szőlősardó egy nappal a jégeső után úgy néz ki, mint egy katasztrófa sújtotta terület. A helyiek itt is összefogtak: vannak, akik a tetőről szedik le a fennmaradt, de megrongált cserepeket, mások fóliákat erősítenek a tetőszerkezetekhez. A településen 37 ingatlanban keletkezett jelentős kár.

Az önkormányzat segít a lakosoknak az ügyintézésben, azoknak, akik rendelkeznek lakásbiztosítással. De sajnos sokan nem kötöttek biztosítást, ők önerőből, családi összefogással próbálják megjavítani a megrongált tetőket, de mivel a javítás tetemes összeget tesz ki, ők a segélyszervezetek támogatására számíthatnak.

A Katolikus Karitász megkezdte a kárfelmérés előkészítését, hogy a helyreállítási munkálatok minél előbb megkezdődhessenek.