Tombol a kánikula a Nyugat-Balkánon

 

Tombol a hőség Horvátországban a tengerparton és Bosznia-Hercegovinában, Hercegovina régióban.

Horvátországban a szárazföldi részeken tikkasztó a hőség, 35–37 fokot mértek, a hőmérséklet egyes helyeken elérheti a 38 fokot is. A tengerparton is nagy a forróság. A hőmérséklet az éjszakai órákban sem csökkent: Splitben közel 28, Dubrovnikban 29 fokot mértek az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35–40 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat hétnapos előrejelzése szerint a kánikula az ország nagy részében keddtől 5–8 fokkal enyhül, a hét második felében csökken a hőmérséklet, és helyenként rövid záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Vasárnaptól a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul.

A kánikula Bosznia-Hercegovinát sem kerülte el, az ország nagy részén hőségriadót rendeltek el. Mostarban délután 41 fokot mértek, míg az ország más részein 35–38 fok körül alakult a nappali hőmérséklet. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel az embereket, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és fogyasszanak minél több folyadékot.

Szerbiában 35–38 fok körül alakult a nappali hőmérséklet. Az ország mindössze két részében mértek 30 fok körüli hőmérsékletet. Enyhülés csak szerdától várható, amikor nagy mennyiségű csapadékra, villámlásra és viharos erejű szélre is számítani lehet a meteorológiai szolgálat szerint.