Száz nap múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

 

Elindult a visszaszámlálás az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményéig: éppen száz nap múlva, október 15-17. között rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 rendezvényt.

Éppen száz nap múlva, október 15-17. között rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 nevű rendezvényt – közölte az MTI-vel Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Tudatta: a találkozó legfőbb célja, hogy a világ minden pontjáról Magyarországra látogató közel kétezer politikai, üzleti, pénzügyi döntéshozó és a tudományos élet képviselői megvitassák a globális vízválság megelőzésének, illetve a vízválságok hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeit.  Emlékeztetett, hogy a rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.


Globális vízválság megelőzése

„Az esemény kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása, illetve a vízválságok hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek áttekintése lesz" – közölte a helyettes államtitkár. Hozzátette: az eddig beérkezett visszajelzések alapján minden eddiginél nagyobb érdeklődés kíséri az Budapesti Víz Világtalálkozót.

Kiemelt érdeklődés

Joó István tájékoztatása szerint kiemelt érdeklődést tapasztalnak azon országok felől, amelyeknek az elmúlt években már szembe kellett nézniük a vízválság következményeivel. A várhatóan mintegy kétezer fő részvételével zajló nemzetközi konferencián a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó nemzetközi intézmények, illetve a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői képviseltetik majd magukat.

Joó István hangsúlyozta, hogy a háromnapos plenáris ülés zárásaként a szervezők egy, a nemzetközi közösség számára a vízügyi kihívások megelőzéséhez és kezeléséhez iránymutatást nyújtó felhívást (Budapest Felhívás) fogalmaznak majd meg.