Magyarország Hungary Helps programja reményt ad az újrakezdésre

 

A magyar kormány Hungary Helps programjából nyújtott támogatás reményt ad az iraki asszír keresztényeknek az újrakezdésre – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Azbej Tristan az iraki Kurdisztánban tett látogatásáról számolt be az MTI-nek telefonon. Közölte, a program segítségével felépült, az asszír keleti egyházhoz tartozó Szent György-templom átadásán vett részt.  A templom felszentelésén az államtitkár tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, amelyben hitet tesz a keresztény közösségek, a keresztény kultúra védelme mellett. Az eseményen több más asszír keresztény egyházi vezető mellett megjelent az asszír keleti egyházfő, III. György pátriárka is. A szerdán átadott templommal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az építési költségek nem érték el a félmillió eurót.

Az üldöztetések miatt mára az iraki alapítású felekezet nagyobb része külföldön él, bár szeretnének hazatérni, és a Hungary Helps program, amely felelősnek érzi magát a világ legüldözöttebb vallási csoportjának, a keresztényeknek a támogatásáért, ebben kíván nekik segíteni – mondta Azbej Tristan.

Kitért arra is, hogy mindez összhangban van a magyar kormány migrációs politikájával, amely azt vallja, mindenkinek lehetővé kell tenni azt, hogy migráció helyett a szülőföldjén tudjon megmaradni. Hangsúlyozta, hogy az itt élő keresztények nemcsak a terroristák pusztítását szenvedték el, hanem a világ közömbösségét is: úgy érzik, cserbenhagyták őket, és különösen hálásak Magyarországnak és a magyar népnek a segítségért, amelyet reménykeltőnek neveztek.

Az államtitkár meglátogatja a Szűz Máriáról elnevezett erbíli iskolát is, amely az iraki káld katolikus egyháznak nyújtott állami segélyből és a magyar katolikus püspöki kar adományaiból épült. Az iskola diákjai – keresztények és nem keresztények egyaránt – nagyrészt Moszulból és a Ninivei-fennsíkról érkezett belső menekültek.

A tanintézménnyel kapcsolatban elmondta, Magyarország ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekes családok a térségben maradjanak, és azok, akik korábban elmenekültek, visszatérhessenek ide. Látogatása során az államtitkár találkozik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető képviselőivel is, akikkel közös iraki programok kezdéséről fog tárgyalni.

A Hungary Helps és a USAID decemberben állapodott meg az iraki üldözött vallási csoportok megsegítéséről. Elkötelezettségüket hétfői találkozójuk során Donald Trump amerikai elnök is méltatta Orbán Viktornak, továbbá elismeréssel szólt Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseiről is.