Orbán Viktor: Szavazzanak a romániai magyarok az RMDSZ listájára!

 

A miniszterelnök arra biztatta szerdán a romániai magyarokat, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listájára szavazzanak a közelgő európai parlamenti (EP-) választáson.

Kifejtette: minden EP-választás komoly lehetőség Magyarország számára, mert a magyar olyan nép, amely több ország területén lakik, ezért fontos, hogy amikor lehetőség adódik arra, hogy az összmagyar képviselet megjelenjen nemzetközi fórumokon, minden jelentős közösség, amely a magyar nemzethez tartozik, saját erős hanggal képviseltesse magát. Megjegyezte: optimistán tekintenek a választás elé, „odahaza mi, itt az RMDSZ jó eséllyel fut neki”, sokat tettek, hogy kiérdemeljék az emberek bizalmát.

Kolozsvár, 2019. május 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kolozsvár, 2019. május 8.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő kitért rá: köszönet illeti Romániát, amiért az elmúlt négy évben kiválóan védte az EU külső határait. Ahogy a román határvédelem helytállt, bizonyította, hogy alkalmas a schengeni tagságra. Nehéz időben bizonyította, hogy képes megvédeni az EU külső határait, így indokolt, hogy részévé váljon a schengeni övezetnek – vélekedett. Kérdésre közölte: a Fidesz javasolta, hogy a vitás kérdések rendezéséig ne éljen a szavazati jogával az Európai Néppártban (EPP), „mi függesztettük fel a részvételünket” az EPP életében.

Mint mondta, a Fidesz nem vár az EPP döntésére, hanem maga hoz majd döntést, mert nem az EPP a lényeg, hanem az, hogy az EP-választás után, az új európai politikai helyzetben hol van Fidesz helye, hogy megfelelően képviselhesse a magyar érdekeket.

Azt mondta, ebben a döntésben kulcsszerepet játszik, hogy az EPP merre halad tovább. Jelenleg a néppárt arra készül, hogy stratégiai szövetséget kössön az európai baloldallal, ami nekünk nem fogadható el, mert mára az egész európai baloldal bevándorláspárti lett, miközben a közép-európai élet legfontosabb kérdése, hogy megakadályozzuk a migrációt – közölte. Hozzátette: erre a dilemmára kell választ találni a választás után. Megjegyezte: azt javasolják, hogy az EPP kövesse az osztrák modellt, ott is lehetséges, hogy egy EPP-hez tartozó párt összefog a tőle jobbra álló párttal, és jól kormányozzák az országot.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nagyon jók a magyar-szerb és a magyar-szlovák kapcsolatok, de ez a magyar-román viszonyról nem mondható el. Magyarország látványos erősödésen megy keresztül, a gazdasági ereje nő, a családtámogatási rendszer fejlődik, a hadi kiadások emelkednek, és az ország a megnövekvő erejét a jószomszédi kapcsolatok javítására, az együttműködésre fordítja, ezért kötött több megállapodást, indított közös projekteket Szerbiával és Szlovákiával is – közölte.

Úgy látja, e szomszédaink úgy tekintenek Magyarországra, mint egy sikeres országra, amely az erejét a régió stabilitására és a szomszédjaival folytatott együttműködésre fordítja. Azonban ugyanez a bizalmi viszony nem jött létre a magyar és a román kormány között, de remélhetőleg létrejön, és nagy közös célok elérésében működhetnek együtt – mondta.

A kormányfő azt is elmondta, hogy azok, akik világossá teszik, hogy a bevándorlóknak engedély, regisztráció nélkül nem érdemes elindulniuk a tenger túlsó oldaláról, ezzel emberéleteket mentenek meg. Mióta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes világossá tette, hogy nem érdemes megindulni Afrika felől, az onnan elindulók, valamint a vízbe veszett emberek száma radikálisan csökkent – vélte. Hozzáfűzte: több életet mentett ez a politika, mint az, amely folyamatosan csalogatja a migránsokat.

Orbán Viktor az úzvölgyi katonatemető ügyéről elmondta: osztja az RMDSZ álláspontját. Egy változtatás előtt beszélni kell az érintettekkel, hogy ne sértsenek érzékenységet – közölte.

Kelemen Hunor: Ott kell lennünk, ahol az EU átalakításáról döntenek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azon a szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével közösen tartott.

Elmondta: az RMDSZ is, a Fidesz is kampányban van, és a világ legtermészetesebb dolga, hogy segítik egymást. Úgy vélte: a magyarság közös ügye, hogy erős magyar képviselet legyen az Európai Parlamentben, mert az EU olyan változások előtt áll, amelyek az unió valamennyi állampolgárát érintik, és – mint fogalmazott – „okos ember megpróbálja a változásokat befolyásolni (.), erős magyar képviseletet akarunk az EP-ben hogy a változásoknak ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk”.

Kelemen Hunor úgy vélte: az európai átalakulás fontos kérdése, hogy az EU meg tudja-e védeni saját határait, és az is hogy tudja-e az európai népek biztonságát, jólétét szavatolni. Hozzátette: a szövetség arra törekszik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését európai üggyé kell tenni. Kijelentette: olyan Európát szeretnének, amely biztonságos otthona minden népnek, és amelyben a román román, a magyar magyar maradhat, amelyben Erdély fejlődik és megerősödik gazdaságilag, amelyben úgy lehet jövőt tervezni, hogy az itt élők az identitásukat is meg tudják őrizni lakóhelyükön.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke kijelentette: a szövetség húsz éve tagja az Európai Néppártnak (EPP), és a Romániából később csatlakozott pártok kedvéért, amelyek többször is megváltoztatták politikai identitásukat, nem fogják elhagyni az EPP pártcsaládját.

Kelemen Hunor az RMDSZ-közeli alapítványokhoz érkezett magyarországi kormánytámogatásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az RMDSZ nem kapott és nem kap magyarországi támogatásokat, a magyar kormány különböző civil szervezetek programjait támogatta. Hozzátette: téved, aki azt gondolja, hogy a támogatásoknak meg kellett fizetni valamilyen módon az árát.

Kelemen Hunor hozzátette: azt szeretné, ha Románia is hasonló módon támogatná például az ukrajnai románokat, vagy a szerbiai Timoc völgyében élő vlachokat. Azt is megjegyezte, hogy a romániai magyaroknak érkező magyarországi támogatások Romániát gazdagítják. Megemlítette: Románia gyakran nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti az erdélyi magyarokat, de előbb utóbb megérti, hogy ez elhibázott megközelítés.

Orbán Viktor miniszterelnök az RMDSZ meghívására kétnapos erdélyi körútra érkezett szerdán. A közbeeső csütörtöki napon a nagyszebeni EU-csúcson vesz részt. Szerdai kolozsvári látogatásán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott előadást, munkaebéden vett részt az erdélyi magyar önkormányzati vezetőkkel, és az EP-választásokról tárgyalt az RMDSZ elnökével. Pénteken Maros megyei gyáravatón és csíki jégkorongmérkőzésen vesz részt.