Gólyabarát helyek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei felmérték a madarak védelme szempontjából fontos teendőket az igazgatóság területén, ezen belül kiemelten a Marcal-medence Natura 2000 területén, az E.ON szakemberei pedig 161 ponton cseréltek fészektartókat, szigeteléseket és oszlopkapcsolókat.

A 104 millió forint uniós támogatású projekt 30 millió forintos áramhálózati beavatkozásai 25 százalékban az energiacég vállalásaként valósultak meg – olvasható az E.ON közleményében.

Több ponton új fészektartókat helyeztek ki az E.ON munkatársai, melyekre fonott fészekalap is került, hogy vonzóbb legyen az új hely a gólyapároknak. A régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították, ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került.

A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülésük irányába eső hálózati elemekre védőburkolatot tettek az E.ON munkatársai, emellett kiülőket szereltek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől. A nemzeti park által kijelölt pontokon oszlopkapcsolókat és transzformátorállomásokat is átépítettek a gólyák és más védett madarak védelmében.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója szerint a program megvalósításához elengedhetetlen volt a különböző területek szakértőinek összefogása és a közös segítő szándék. „A célunk egyértelmű volt, hogy minél biztonságosabb környezetet valósítsunk meg az elektromos hálózaton fészkelő fehér gólyák számára. A természetvédelmi szempontok és a műszaki lehetőségek mentén minden beavatkozási pontnál a legjobb megoldást keresték a munka során az együttműködő szakemberek” – mondta Puskás.

Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta, a madarak védelme kiemelten fontos az energiavállalat számára: „Az E.ON azon dolgozik, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki az élővilág számára. Ebben a munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén megvalósult program zárására Ősi településen került sor, ahol 14 pontos madárvédelmi beavatkozást végeztek el a szakemberek. Kotzó László polgármester elmondta, visszatérő gólyáik védelme szívügyük, a költöző madarak a településen élők figyelmét és szeretetét élvezik. Ezt nem is jelképezhetné jobban más, mint a település címere, melyben egy gólya látható.

A megvalósult projekt további elemei

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósult meg az Európai Uniós és a hazai költségvetés támogatásával. A programban a védett vagy közösségi jelentőségű madárfajok állományainak erősítése, költési feltételeinek javítása érdekében 800 odút és fészkelőládát helyeztek ki örvös légykapó, kuvik, füleskuvik, búbos banka, vörös vércse és gyöngybaglyok részére, és 8 denevérház is megépült. Az inváziós halfajok visszaszorítására több mint 2 tonna idegen honos halfaj eltávolítása történt meg, mint például az ezüst kárász, fekete törpeharcsa, razbóra, naphal, amúrgéb.

A nemzeti park vadászterületein a talajszinten és nádasban fészkelő védett és/vagy közösségi jelentőségű madárfajok állományainak – a nagykócsag, kis kócsag, vörös gém, bakcsó, kanalasgém, kis kárókatona, törpegém és bölömbika – erősítése érdekében a vadászható predátorfajok intenzív állománycsökkentése is lezajlott. A projekt keretében végzett feladatok jelentősen hozzájárulnak a védett, fokozottan védett fajok állományának növekedéséhez.