Bakondi: Az EP-választások után megváltozhat az EU migrációs politikája

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az európai parlamenti választások után megváltozhat az Európai Unió eddigi „hibás migrációs politikája”, ha a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe a parlamentben.

Bakondi György szerdán az M1-en azt mondta, ebben az esetben csökkeni fog az útnak indulást serkentő „vonzerő”, mert az országok nem fogják fogadni a migránsokat és megerősítik a határőrizetet. A főtanácsadó reményei szerint a Hungary Helps mintájára Europa Helps program valósul majd meg, amely helyben nyújt segítséget ahelyett, hogy Európába hoznák be a problémát.

Szerinte ezek a változások önmagukban értelmetlenné tennék a Földközi-tengeren az embercsempészet ellen létrehozott, a migránsok vízi mentését végző Sophia művelet folytatását. A művelet jelenlegi felfüggesztésének oka, hogy a részes tagállamok között nincs egyetértés – tette hozzá.

Kitért arra is: a balkáni migrációs útvonalon növekedés tapasztalható, a magyar határon egy nap akár hetven migráns is próbálkozik úgy, hogy tudják, az átjutás esélye minimális. Ez azt jelenti, hogy az EU intézkedései – például pénzügyi támogatás bankkártyákkal, civil szervezetek kiemelt támogatása – ösztönzően hatnak, a vonzerő továbbra is fennáll – vélekedett.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott, az európai lakosság biztonságban szeretne élni, ez viszont csak úgy valósítható meg, ha nem léphetnek be tömegek ismeretlen célokkal ellenőrzés nélkül a határokon, és befejeződik Európa iszlamizációja.