A Mazsihisz üdvözölte a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviselet megnyitását

 

Nagyrabecsülését fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében, amiért a kormány a hónap közepén megnyitotta a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán juttatta el az MTI-hez Heisler András levelét.

Ebben a Mazsihisz elnöke azt írta: büszkeséggel vette hírét, hogy március 19-én a magyar kormány megnyitotta diplomáciai státuszú külgazdasági képviseletét Izrael fővárosában, Jeruzsálemben, a zsidó-keresztény kultúra bölcsőjében. Az elnök a Mazsihisz nevében kifejezte nagyrabecsülését Orbán Viktornak – mint fogalmazott – ezért a bátor lépésért.

Heisler András felidézte: Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a Dohány utcai zsinagógában tett történelmi látogatásakor megemlítette a magyar zsidóság reményét Jeruzsálem elismerésével kapcsolatban. „Erre a mondatomra talán kevesen figyeltek, mégis jó tudni, hogy miniszterelnök úr nem csak megérezte vágyaink súlyát, de tett is azért, hogy közelebb kerüljünk álmaink megvalósulásához” – fogalmazott.

Hozzátette: „a reménykeltő diplomáciai lépés” határozott jelzés mindazok felé, akik a modern Izrael megalakulás után 70 évvel figyelmen kívül hagyják a realitásokat Jeruzsálem státuszával kapcsolatban. „Bízom benne, hogy más országok is követik a magyar példát, és még a mi életünkben eljön az a pillanat, amikor a képviseleteket sorra váltják fel a teljes jogú nagykövetségek” – fogalmazott a Mazsihisz elnöke az Orbán Viktornak írt levelében.

A jeruzsálemi magyar külgazdasági képviseletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyitotta meg. A külügyminiszter az eseményen mondott beszédében kiemelte: a képviselet megnyitása, valamint a magyar kulturális évad megrendezése Izraelben bizonyítja, hogy Magyarország milyen nagy jelentőséget tulajdonít az Izraellel ápolt kapcsolatoknak.

Benjámin Netanjahu megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.