Németh: Magyarország erősödése kisugárzik környezetére is

 

A magyar nép ismét kezd hatalmas kezd lenni, lépésről lépésre szerzi vissza önállóságát, építi honvédelmét, fejlődik és erősödik, ami kisugárzik környezetére is - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön, a szlovéniai Lendván, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának központi rendezvényén.

Hozzátette: érezni lehet a Muravidéken is, hogy milyen az, ha egy erős anyaország áll az itt élő magyarok mögött. Magyarország gazdasági erősödését egyre inkább kénytelenek elismerni a kételkedők is: az Európai Bizottság, a nemzetközi hitelminősítők, miután a befektetők már régen megtették ezt éppen a befektetéseikkel – mondta.

Úgy ítélte meg, hogy folyamatosan jobb magyarnak lenni, és 2030-ig sikerül olyan konkrét célokat elérni, amelyek térségünket is erősebbé teszik, és környezetük is profitál a fejlődésből. „Ennek az erősödő Magyarországnak fontos Európa. Európa a jövőnk, ezért óvjuk, szeretjük, védjük, mint sajátunkat” – húzta alá. Mint mondta: ma Európa a nemzeti érzés reneszánszát éli, ugyanakkor sokan elvitatják ezt Európa népeitől. „Mi ebben vitatkozunk, a nemzetekben erőforrást látunk” – tette hozzá.

Mind kifejtette: az eltérően fejlődő régiók szokásos ütközésén túl meg kell küzdeni a migráció problémájával, feszítő társadalmi ellentétekkel, a régóta megszokott politikai átrendeződéssel és Európa gazdasági rendjével. „De a szabad európai népek épp azért társultak az Európai Unióban, hogy közösen győzzék le a közös problémákat” – szögezte le.

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ünnepség előtt találkozott a muravidéki magyar önkormányzatok elnökeivel és a térség magyar intézményeinek vezetőivel, majd kétoldalú tárgyalásokat folytatott Nemec Matjazzsal, a szlovén nemzetgyűlés külügyi bizottságának elnökével.

A találkozót követően a helyi sajtónak úgy nyilatkozott: a két ország kétoldalú kapcsolatai kiemelkedően jók. Mint mondta: az évforduló alkalmat ad arra, hogy megmutathassák, milyen utat jártak be a magyarok és a szlovének, és hogy ezt a fajta történelmi megbékélést, amely a magyar-szlovén kapcsolatokat is jellemzi, fel tudják mutatni a külvilág számára. „Csak akkor lehetünk sikeresek a jövőben, ha elszámolunk a múlttal” – húzta alá.

Leszögezte: az elkötelezettség a két ország kisebbségi közösségei mellett, a közös Európa-politika és a külpolitikának számos hasonlósága szoros együttműködést kötelezi Magyarországot és Szlovéniát, a törvényhozások szintjén is.