Hollik: A sztrájk teljes kudarcba fulladt

 

Hollik István kormányszóvivő szerint egyértelműen kimondható, hogy csütörtöki közszolgálati sztrájk - amelyet ellenzéki politikai akciónak nevezett – teljes kudarc volt.

Hollik István csütörtökön az Echo Tv-nek nyilatkozva azt mondta: a sztrájk ellenzéki politikai akció volt, amit az bizonyít, hogy „sehol máshol nem sztrájkoltak”, csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. Szerinte az ellenzéki polgármesterek utasításba adták a munkavállalóknak, hogy sztrájkolniuk kell, de ez „teljes kudarcba fulladt”.

Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke csütörtök délelőtt a munkabeszüntetés elindításakor a XV. kerületben közölte: országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett sztrájkban. Azt mondta: a legtöbben az önkormányzati dolgozók közül sztrájkolnak, kevesebben csatlakoztak a központi közigazgatásban dolgozók közül.

Az MKKSZ január elején hirdette meg sztrájkköveteléseit. Követelik a többi között az azonnali béremelést, az elvett öt nap szabadság visszaadását, a rugalmas munkaidő visszaállítását, azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.