A kommunizmus áldozataira emlékezik a közmédia

 

Február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Ezen a napon a közmédia csatornái beszélgetésekkel, bejátszásokkal, filmekkel emlékeznek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól.

A Duna Televízión napközben a műsorok között rövid, 2 perces etűdöket láthatnak, amelyekben megszólalnak túlélők, illetve az archív anyagok mellett az emlékhelyek is megjelennek. Este két filmmel készül a témában a csatorna: 21.20-kor A Sátán fattya, majd 23.15-kor Téglásy Ferenc Soha, sehol, senkinek című filmje kezdődik.

Az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsora exkluzív tudósítással jelentkezik Berlinből, a Könnyek Palotájából, valamint a Stasi Múzeumból, és beszámol a Terror Háza Múzeum idei megemlékezéseiről, kiállításairól is. A napot egy magyar film zárja, 21.50-től vetítik a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült A színésznő című filmet.

Jelenet A színésznő című filmből (Fotó: MTVA)

Az M2 Petőfi Tv Én vagyok itt című műsora ellátogat Kis Miklóssal, a Recski Szövetség Egyesület elnökével a recski kényszermunkatábor helyén lévő emlékparkba, illetve a mátramindszenti kápolnából is bejelentkeznek.

A Kossuth Rádió a nap során minden órában egy-egy bejátszással emlékezik az 1956-os forradalmat követő megtorlások áldozataira. 14.30-tól Hazatelepült magyarok című 28 perces összeállítás halható, olyan emberek történeteivel, akiket elüldözött a rendszer, ám 1990 után hazajöttek. Az este című műsorban pedig M. Kiss Sándor lesz a vendég és vele beszélgetnek a témáról.

Műsorainkat az interneten keresztül is követhetik, illetve korlátozott ideig visszanézhetőek a www.mediaklikk.hu oldalon.