Több településen egészségtelen vagy veszélyes a levegő minősége

 

Tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap.

Veszélyes a levegő minősége Putnokon; Dunaújváros, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét egészségtelennek minősítették a levegőhigiénés index alapján (szombaton még csak Miskolcon és Putnokon volt egészségtelen). Tíz helyen kifogásolt a levegőminőség, Budapesten, Egerben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán.

Salgótarján, 2017. február 14. Köd Salgótarján közelében 2017. február 14-én. A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, mert a szélcsend és a köd miatt a levegő szennyezettsége ismét meghaladja a küszöbértéket. MTI Fotó: Komka Péter

2017. február 14-én a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, mivel a levegő szennyezettsége ismét meghaladta a küszöbértéket (Fotó: MTI/Komka Péter)

A népegészségügyi központ Putnokon és annak térségében nem javasolja a szabadban történő hosszas tartózkodást. Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is légúti tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), illetve szemirritáció jelentkezhet. A légszennyezettség hosszú távon elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, azonban a légzőrendszer krónikus megbetegedéseiben is szerepe van – hangsúlyozták. Külön kiemelték azt is, hogy a légszennyezettség csökkentésében fontos szerepe van a lakosságnak. További információ található a Fűts okosan! kampány honlapján (www.futsokosankampany.hu).