Itt lehet még hó

 

Néhány megyére az erős szél, illetve hófúvás, egy megyére pedig az extrém hideg miatt is figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak néhol lehet hószállingózás. Este azonban észak, északnyugat felől erős felhősödés kezdődik, és késő este északnyugaton ismét havazás várható. Éjszaka foltokban átmeneti zúzmarás köd is képződhet.

Pénteken délelőttig többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, amelyet az Alpokalján és északkeleten viharos lökések is kísérhetnek, ezért főként az utóbbi tájakon néhol hófúvás is előfordulhat. Délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -15 Celsius-fok között várható, de a szélcsendes, kevésbé felhős, vastagabb hóval borított vidékeken ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire +2 és -6 fok között alakul, fagypont feletti értékek elsősorban nyugaton, délnyugaton várhatók.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést. Itt a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erős szélre figyelmeztetnek.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre. Ezekben a megyékben a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzés szerint pénteken a nappali maximumok többnyire mínusz 6 és plusz 2 között alakulnak (a fagypont feletti értékek elsősorban nyugaton, délnyugaton várhatók). A hétvége további részében melegszik az idő.