Kegyetlen módszerrel gyilkolták le a védett állatokat

 

Orvvadászokat fogtak az Aggteleki Nemzeti Parkban: a két férfi csaknem 90 csapdát rakott ki, amivel ürgéket akartak elfogni. Egy különösen kegyetlen módszert: a hurkot választották. Hét fokozottan védett ürge pusztult el miattuk, végül egy vadász segítségével fogták el őket.

Hurkokkal fojtották meg az ürgéket Megyaszó határában. Az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őre egész nap kutatott a területen újabb csapdák után.

„Kiderült, hogy csaknem 90 csapdát helyeztek ki az elkövetők, és hét állatot sikerült így elejteniük” – mondta el Mócsán András, természetvédelmi őr. „Ezeket kötelességünk összeszedni, mert nem pusztulhat el több állat” – tette hozzá.

A feltételezett elkövetőket egy helyi vadász vette észre. Értesítette a rendőrséget és amíg kiértek a járőrök, feltartóztatta a két férfit.

„Kora délutáni órákban telefonált be egy hivatásos vadász, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság Tevékenységirányítási Központjába, hogy elfogott két férfit, illetve visszatart a helyszínen két férfit, akik ürgékre vadásztak. A szerencsi kapitányságnak a járőrei azonnal kimentek a helyszínre és a két férfit előaállították a rendőrkapitányságra” – mondta el Janasóczki Attila, rendőr alezredes.

Az Aszaló településen élő orvvadászokat természetkárosítással és állatkínzással gyanúsítják, de azt még nem tudni, miért vadásztak az ürgékre ezzel a kegyetlen módszerrel.

A gazdák évtizedekkel ezelőtt gyakran próbáltak megszabadulni a kártékonynak gondolt ürgéktől, 1992 óta azonban a fokozottan védett állatoké közé sorolták őket, rohamosan csökkenő számuk miatt.

„Nagyon lényeges egyébként az ürge, mert egyéb ritka fajoknak a táplálékául szolgál. Például a kerecsensólyomnak, a parlagi sasnak bizonyos helyeken a fő táplálékát jelentette a korábbi időszakokban” – hangsúlyozta Rózsa Sándor Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat vezetője.

Az állatok elpusztítása, vagy az élőhelyének a megzavarása is bűncselekménynek számít. Egy-egy példány eszmei értéke 250 ezer forint. A két férfi, ha bebizonyosodik bűnösségük, pénzbírságra számíthaatnak.