Egy napra Budapest egét nézte a világ

 

Rengetegen voltak kíváncsiak a műrepülőverseny döntőire: a gépek többször átrepültek a Lánchíd alatt is. A Red Bull világszerte kuriózumnak számító történelmi repülőgépei hatalmas köröket írtak le a versenypályán. Ezek közül korábban többet háborúkban vetettek be. Bemutatót tartott például a Big Mac néven ismert teherszállító repülőgép. A 25 méter hosszú közel 80 ezer tonnás gép lenyűgözte a közönséget.

A bemutatóból nem maradtak el az akrobatikus elemek sem. Délelőtt 10 Challenger pilóta mérte össze gyorsaságát. Köztük a francia származású Genevey Dániel, aki feleségével Magyarországon él és magyar színekben indult a Red Bull air Racen. A pilóta a 3. helyen végzett.

A 4-es döntőben a verseny egyik nagy esélyese az amerikai Goulian egy óvatlan pillanatban elszakította a 25 méteres légi kaput. A szervezők perceken belül helyreállították a pilont. A hatalmas légikapukat a magyar honvédség katonái rögzítették minden reggel az 50 tonnás uszályokra.

Magyarország az egyetlen ilyen versenyhelyszín, ahol naponta be kell és fel kell építeni a pályát, majd minden este le kell szedni, hiszen Közép-Európa legforgalmasabb vízi útján van verseny és  a szervezők a legkevésbé szeretnék akadályozni a forgalmat. Ezért minden reggel felépítik és minden este beszedik. Több, mint 100 katona dolgozik ezen a rendezvényen. A légi forma 1-nek is nevezett versenyre idén 80 ezer néző volt kíváncsi.

A Red bull Air Race 8 állomásos sorozatának budapesti állomását a cseh Martin Sonka nyerte. A magyar főváros volt a verseny 4. állomása. Turisztikai szakemberek szerint a Red Bull Air Race-nek köszönhetően a Budapestről készült rendkívüli felvételek bejárják az egész világot.