Huszonnégy település összefogásával rendezik meg a göcseji dombérozót Zala megyében

 

Huszonnégy zalai település összefogásával rendezik meg július 14. és 22. között a III. Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvényt 24 településen.

A dombérozás gyakran használt kifejezés volt Göcsejben. A tájszó valószínűleg a dorbézolás lágyított, szelídített változataként terjedt el a zalai falvakban, de jelentése az idő múlásával elfelejtődött. A fesztivál alapításával azonban a dombérozás új tartalmat kapott, és ismét bekerült a köztudatba – mondta el Magai Ágota, a rendezvény ötletgazdája.

Hozzáfűzte: a fesztivál a kezdetektől azt a célt szolgálja, hogy bemutassák a tájegység hagyományait, értékeit, természeti kincseit és épített örökségét. A látogatóknak szeretnék megmutatni, hogy a göcseji dombok közt élő emberek nyitottak, vendégszeretők – fogalmazott Magai Ágota.

Az I. Göcseji Dombérozó 2016-ban két faluban három napig tartott, idén pedig 24 településen kilenc napon át zajlanak az események. Július 13-án „dombérozó dobbantót” rendeznek: a Barabásszegi Vendégház és Turista Pihenőhelyen megalkotják a rendezvény logóját, az est vendége lesz a Harangláb Népzenei Együttes.

A rendezvényt július 14-én, a tradicionális nyári munkához kapcsolódó aratónapokon nyitják meg Nován. A fesztivál napjain a göcseji falvakban templomi koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, mesterségbemutatókkal, játszóházzal és mesetanodával várják a látogatókat. Néprajzi, népdalos és néptáncos esteket rendeznek és felidézik a göcseji lakodalmas hagyományokat.

Gyalogos és biciklistúrákat szerveznek, a családi csillagtúra egyik feladata az éjszakai állathang-felismerés lesz. A falvakba betérő vendégeket tájjellegű étkekkel, kemencében sült kenyérrel, langallóval, rétesekkel kínálják – sorolta Magai Ágota.

Dobronhegyen, a Balázsfa-hegyen az Öreghegy Megmentéséért Egyesület kilenc napon át várja néptánccal, gasztronómiával és borokkal az érdeklődőket. Káváson felavatják a felújított tájházat, Petrikeresztúron Göcsej Kincse Piac nyílik helyi termékekből. Milejszegen, a Zsuppán-kert szabadtéri kiállításán látható fotók és dokumentumok a régi göcseji falvakat mutatják be. Pálfiszegen a vadászat és a vadgazdálkodás lesz a központi téma, Dobronhegyen pedig bormustrán választják ki a 2018-as esztendő Göcsej Borát.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályán szervezett programokon a hagyomány és az innováció találkozik: a látogatók július 21-én előre meghatározott útvonalon járhatják be a létesítményt, a veterán autósok és a motorosok pedig túrára indulnak. A falvakban a Göcsej Múzeum munkatársai várják a túrázókat, és bemutatják azokat az építményeket, – kúriát, MAORT-házat, iskolát, kanászházat és gazdasági épületet – amelyeknek pontos mását a Göcseji Falumúzeumban építik majd fel.

A rendezvény akadályfutammal, az erős emberek versenyével és Bagossy Brothers Company koncerttel zárul Gellénházán.