Változik a műszaki vizsga menete

 

Ha komoly hibát tapasztalnak a műszaki vizsgán, akkor a forgalmi engedély maximum két hónappal hosszabbítható meg. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a szakértők a műszaki vizsgával kapcsolatos változásokat vitatták meg.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint ezentúl rangsorolni kell a műszaki vizsgán észlelt hibákat. A besorolás alapján lehet a vizsgáztatott járművön kisebb hiba, komoly hiba és veszélyes hiba. Ezek a minősítések különböző következményeket vonnak majd maguk után.

Továbbá sem saját, sem hozzátartozó járművét nem vizsgáztathatja majd a vizsgabiztos, illetve május 20-tól, ha használt autót hozna be az országba külföldről, köteles bemutatni az eredeti országban előállított műszaki vizsgálati bizonyítványt.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke úgy látja, a külföldről érkező autók nagyon vegyes állapotban vannak. Hozzátette, a tavalyi év adatai alapján sokféle múlttal rendelkező és változó állapotú autókat hoztak be Magyarországra, emellett a műszaki vizsgálati bizonyítvány adatait elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter részére, és az adatokat legalább 3 évig meg kell őrizni.

Egy másik szabály pedig arra enged következni, hogy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kiállított műszakivizsga-bizonyítványok kompatibilisek egymással.

Gépkocsi alvázát ellenőrzik a műszaki vizsga előtt egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

(MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Könnyen átverés áldozatává válhatunk

Ezért például, ha külföldről hozna be autót Magyarországra, érdemes az autóval elmenni egy márkaszervizbe, és elkérni az autó műszaki történetét, hogy megtudjuk, a jármű valóban megér-e másfél millió forintot, vagy esetleg csak megveszünk egy hatszázezer forintot érő járművet másfél millió forintért – figyelmeztetett Erdélyi Péter.

Hozzátette, ezt a vizsgálatot az eladó kérheti, mert ő jogosult rá, azonban felhívta a figyelmet: ha ezt nem lehet megtenni, ne vegyék meg az autót, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mit vesznek. „Egy autóról egymillió, másfél millió vagy két-három millió forintért is kellene tudni, hogy milyen javításokat eszközöltek rajta korábban” – szögezte le az elnök.

Azt mondta, nem szabad mindent elhinni, amit az eladó állít az autóval kapcsolatban, mert könnyen átverés áldozatává válhatunk.

„Az autó korábbi történetét a jogszabály szerint mindig az aktuális tulajdonosnak kell lekérnie, tehát annak, aki el akarja adni a járművet, továbbá sok mindent meg tudnak csinálni a márkaszervizben annak érdekében, hogy minél több információt megkapjunk az autó műszaki történetéről. Ha valaki másfél millió forintot elkölt egy használt autóra, akkor érdemes azt a 15-20 ezer forintot kifizetni, azért, hogy megtudjam, másfél milliót vagy hatszázezer forintot ér az autó” – mondta Erdélyi Péter.

Gépkocsi alvázát ellenőrzik a műszaki vizsga előtt egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Egy csapásra megváltozik a rendszer

A változások részben tartalmi, részben személyi és részben a műszaki vizsgaállomásokra vonatkozó változtatásoknak a gyűjteménye – mondta az Autószerelők Országos Egyesületének műszaki vizsga tagozatának vezetője. Sebestyén Péter kifejtette, míg kis hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, viszont veszélyes hiba esetén nem lehet használni a járművet.

Megjegyezte, hogy a dokumentum sok változást és feltételt tartalmaz. Eddig gyakorlatilag két minősítési lehetősége volt a vizsgabiztosnak, az egyik, hogy alkalmas-e a jármű a forgalomban való részvételre vagy alkalmatlan. A második esetben a hibák kijavítása után újra vizsgára kellett bocsátani az autót.

Ez azonban most megváltozik, mert az új rendelkezés alapján a jármű megvizsgálása során három kategóriába kell sorolni a feltárt műszaki hibákat. Az egyik az úgynevezett kisebb hiba, ami alkalmas minősítést jelent, a második a komoly hiba, ilyenkor a jármű 2 hónap ideiglenes forgalmi lehetőséget kap, ez idő alatt ki kell javítani a hibát, és két hónap elteltével ismételten vizsgára kell bocsátani az autót. A harmadik kategóriába pedig akkor sorolják a járművet, ha veszélyes hibát találnak a vizsgálat során.

Sebestyén Péter hozzátette, reményei szerint ezentúl az autósok nagyobb biztonsággal mehetnek majd ki az utakra.

A szakértő kitért arra is, hogy a műszaki vizsgáztatás területén dolgozó vállalkozások azt remélik, hogy minden egyes megyében egységesen értelmezés és egységes feltételek mellett történik majd a vizsgáztatás. „Korábban előfordult, hogy egyes megyékben könnyebb, míg más megyékben nehezebb volt a vizsgafeltételek teljesítése, és ez feszültséget szült, ráadásul az ügyfeleknek lehetőséget adott arra, hogy olyan helyre vigyék a járművet, ahol könnyebben veszik a vizsgaakadályokat. Ez nem hatott a műszaki biztonság irányába” – foglalta össze a Autószerelők Országos Egyesületének műszaki vizsga tagozatának vezetője.