Budapest vendége lesz Gyergyószék

 

Összművészeti fesztiválnak is tekinthető az a kétnapos rendezvénysorozat, amely február 16-án, pénteken és 17-én, szombaton a Székely határőrök nyomában című konferenciát követi majd Budapesten a Magyarság Házában, s amely során Gyergyószék bábelőadás, táncjáték, fotókiállítás, film, gasztronómia, humor és zene által mutatkozik be a magyar főváros közönségének.

A csoportot Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója is elkíséri.

Budapest, 2011. július 4. Pálinkával köszöntik a vendégeket a Visegrádi utcában megnyílt Gyergyószék képviseleti iroda előtt, amelynek célja Gyergyószék és Gyergyószentmiklós természeti adottságainak bemutatása, hagyományőrző programjainak megismertetése. MTI Fotó: Manek Attila

A programsorozat előtti konferencián köszöntő beszédet mond Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az előadásokon szó lesz a 19. századi román-magyar határ kijelöléséről, a 18. századi székely határőrezredek történelmi-hadtörténeti hátteréről, az első világháborús harcokról az Úz-völgyében, a második világháborús Székely Határőrség szerepéről, és a televíziós műsorból lett Hazajáró Egylet küldetéséről is.

A konferenciával egy időben Gyergyószéki mesék és legendák címmel zenés bábelőadást tekinthetnek meg a programra előzetesen regisztrált óvodai és iskolai gyermekcsoportok. A Gyilkos-tó legendája – táncjáték pedig február 16-án, pénteken 19 órakor kezdődik.

Színnel-lélekkel Székelyföldön – címmel egy fotókiállítás február 17-én, szombaton 16 órakor lesz megnyitva, aminek folytatását a Világszép Gyilkos-tó – Dezső Mátyás ismeretterjesztő dokumentumfilmjét szombaton 16.30-kor nézheti meg a nagyközönség. A film mellett gasztronómiai bemutató, székely humorest és koncert is színesíti a Magyarság Házában megtartandó gyergyószéki programsorozatot.

A Magyarság Házában február 16-án és 17-én ingyenes programok várják az érdeklődőket.