Zavartalan az Ausztriából Magyarországra irányuló földgázszállítás

 

Az Ausztriából Magyarországra irányuló és a belföldi földgázszállítás egyaránt zavartalan, normál üzemmód szerinti – mondta Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője.

Felidézte: az osztrák szállítási rendszer-üzemeltető, a Gas Connect Austria tájékoztatása szerint az ausztriai Baumgartenben történt technikai problémákat kedden elhárították.

Kedden robbanás történt Weiden an der March település Baumgarten nevű részén található létesítményben, emiatt le kellett állítani a gázszállítást. A robbanásban egy ember meghalt, huszonegyen megsérültek, a sérültek között hat más ország állampolgárai is vannak.

Szerdára helyreállították a szomszédos országokba irányuló fő tranzitvezetékeket a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, azok teljes kapacitáson működnek Magyarország, Olaszország, és Németország felé – közölte Harald Stindl, a hálózatot üzemeltető Gas Connect Austria vezetője az ORF osztrák rádióban szerdán.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is, így a transzausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar–osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadát juttatják célba a baumgarteni terminálon keresztül.