Roszatom: Minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

 

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják. A legalább 60 évig működő paksi blokkok akár 60 milliárd dolláros nyereséget hozhatnak Magyarország számára, a befektetett összeg akár kétszeresen is megtérülhet – közölte.

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek. Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek – közölte.

Hangsúlyozta: a villamos energia iránti növekvő globális igény miatt – amely 2040-ig akár 30 százalékkal is nőhet – a zöld energia mellett szükség van az atomenergia széles körű felhasználására.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a blokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

A paksi atomerőmű. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
A paksi atomerőmű (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

A miniszter felidézte, hogy a projekttel kapcsolatos vitákat sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, hogy az új blokkok rendelkeznek már többek között vízjogi és energiahivatali engedéllyel is. A beruházás mérföldkőhöz érkezett, a magyar vállalkozók a hétfői fórumnak köszönhetően már a beszállítói tevékenységükhöz is segítséget kaphatnak – tette hozzá.

Süli János szerint a 2 új blokk olcsó energiával biztosítja a fenntartható, hosszú távú gazdasági fejlődést, munkahelyeket teremt a fiatalok számára és a lakossági áramellátást is megfizethető áron biztosítja. Az új blokkok csaknem 90 százalékos kihasználtsággal működhetnek és segíthetnek csökkenteni Magyarország széndioxid-kibocsátását – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az atomenergia nem a megújuló energiákkal szemben, hanem azok mellett játszik fontos szerepet, jelenleg a világ 30 országa 447 atomerőművet működtet. Természeti adottságai miatt Magyarország – Ausztriától eltérően – nem tud vízi erőművekből megújuló energiát nyerni, de a paksi blokkoknak köszönhetően alacsony szinten maradhat a széndioxid-kibocsátás.

Több mint negyven százalék lehet a magyar beszállítói arány

Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában, de a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén is – jelentette ki Kirill Komarov. 2018 végéig nem kevesebb, mint 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben – tette hozzá. Nemcsak építési-szerelési munkákra keresnek beszállítókat, hanem berendezések szállítására és szolgáltatások nyújtására is.

A beszállítók felkészítése kulcsfontosságú szempont, ezért képzést szervez számukra a Roszatom. Az AtomEx Európa fórum – amelynek második alkalommal ad otthont Budapest – szintén azt célozza, hogy hatékony együttműködés alakuljon ki a beszállítókkal. Ez a fórum mindenképpen erősíti és bővíti az orosz atomenergetikai ágazat és az európai vállalatok közötti kölcsönösen előnyös együttműködést – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Kirill Komarov beszámolt arról is, hogy az év végén kihirdetik a Paks II. atomerőmű turbinaszigetének berendezéseire júliusban kiírt tender eredményét. Második szakaszában tart az eljárás, amelyen két vállalat, a General Electric magyarországi leányvállalata az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban és az orosz Szilavije Masini cég indult.

A Roszatom első vezérigazgató-helyettese elégedett a Paks II. projekt előrehaladásával. Mint mondta, számos területen aktív munka folyik, ami a műszaki dokumentáció elkészítését éppúgy érinti, mint a beszállítókkal kapcsolatos munkát, valamint a létesítési engedélykérelem összeállítását és a tervezést. A csúszást illetően emlékeztetett a határidők módosulásának objektív okaira, arra, hogy az Európai Bizottság vizsgálata 16 hónapig tartott, ami óhatatlanul a Paks II. projekt építési menetrendjének átgondolásához vezetett.

Kirill Komarov azonban hozzátette, a magyar partnerekkel közösen minden erejükkel azon vannak, hogy kompenzálják azt az elmaradást, ami nem a felek hibájából következett be. Megerősítette: a jövő év elejére tervezik, hogy megkezdik az építési-szerelési bázis létrehozását. A Roszatom vezető tisztségviselője kitért arra is, hogy a cég tíz évre szóló megrendelésállománya meghaladja a 133 milliárd dollárt, az összeg 2015 óta 20 százalékkal emelkedett.

A Roszatom továbbra is világelső az urándúsítás terén, a világ első három cége között szerepel az uránbányászatban és az -exportban és 17 százalék a részesedése a nukleáris fűtőanyagok piacán. A  Roszatomnak volt tavaly a világon a legtöbb megrendelése új atomerőművek építésére. A megvalósulás különböző szakaszában van 34 atomerőművi blokk Európában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Észak-Afrikában. Kiemelte, hogy egyetlen versenytársa sem képes atomerőművet kulcsrakész állapotban átadni, illetve teljeskörű, az atomerőmű teljes életciklusát lefedő szolgáltatásokat nyújtani.