Az MSZP szerint nőtt a vidék leszakadása

 

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy gyorsított eljárással írjon ki pályázatokat a kisgazdálkodóknak az európai uniós vidékfejlesztési program fel nem használt forrásaira – mondta Harangozó Gábor, a szocialisták elnökségi tagja szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az uniós pénzek ellenére nőtt a vidék leszakadása, érdemi gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés sehol nem történt.

Harangozó Gábor szerint emellett az is fenyeget, hogy felhasználatlanul maradnak fejlesztési források. Több mint 25 ezer kisgazdálkodó kérte ugyanis pályázata megváltoztatását az államtól, mivel a két évig húzódó bírálati időszakban 30 százalékkal emelkedtek beruházásaik megvalósítási költségei – fejtette ki.

Hangsúlyozta, ezeket a változtatásokat egyetlen esetben sem kapták meg a gazdák, aminek eredményeként rengetegen mondanak le az elnyert pályázatokról.

Harangozó Gábor szerint emellett azzal is tovább nehezedett a kisgazdálkodók helyzete hogy a kormány – az uniós pályázati szabályokkal ellentétes módon – 9 százalékos társasági adót szabott ki a támogatásokra.

Az MSZP politikusa azt kérte a kormánytól írja össze, mennyi forrás osztható még ki vidékfejlesztési célokra. Ezzel összefüggésben megjegyezte, az összesen 1350 milliárd forintból eddig 450 milliárd forintot fizettek ki.