Kisorsolták a fővárosi kompenzációs listák sorrendjét

 

Kisorsolta a fővárosi kompenzációs listák sorrendjét kedden a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). A sorsolásnak kevés gyakorlati jelentősége volt, mivel a választók nem szavazhatnak közvetlenül a fővárosi kompenzációs listára, azonban a mandátumok elosztásánál előállhat olyan helyzet, hogy a listák szavazólapi sorrendje dönthet a mandátum sorsáról.

A Fővárosi Választási Bizottságnál a kedd 16 órai határidőig két kompenzációs listát jelentettek be. Kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthatott, amely legalább 12 fővárosi kerületben tudott polgármesterjelöltet állítani.

Az FVB kedd esti határozata szerint a következő sorrendet állapították meg a kompenzációs listák között: 1. Fidesz-KDNP, 2. Momentum Mozgalom-Demokratikus Koalíció-Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd Magyarországért Párt-Lehet Más a Politika Párt.


A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott – mandátumot nem eredményező – töredékszavazatok arányában, a fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A fővárosi kompenzációs listákra ugyan nem szavaznak közvetlenül a választópolgárok, a listák sorrendjét azonban mégis ki kellett sorsolnia a Fővárosi Választási Bizottságnak.

Erre azért volt szükség, mert a mandátumok elosztásánál előfordulhat, hogy két listának is oda lehetne adni ugyanazt a mandátumot, ilyenkor az kapja a mandátumot, amelyik kevesebb mandátumot kapott, illetve amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott.