Bemutatta önkormányzati választási programját a Jobbik

 

Szolidáris nemzeti jövőképként jellemezte a Jobbik önkormányzati választási programját a dokumentumot bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón Sneider Tamás pártelnök.

Úgy értékelt: sem a kormánynak nincs programja, sem rajtuk kívül az ellenzéknek, pedig éppen az elgondolások, víziók ütköztetése a nyugat-európai demokrácia egyik alapja, és „erős elgondolások nélkül nincs erős Magyarország”.

Sneider Tamás elmondta: a kisebb települések „elképesztő demográfiai válságát” úgy kezelnék, hogy ezeket a falvakat, városokat élővé, élhetővé tennék például azzal, hogy ahová lehet, iskolát, óvodát, rendelőt, kórházat, templomot vinnének, gondoskodva arról, hogy legyen, aki működteti ezeket.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke "A Jobbik bemutatja önkormányzati programját" címmel sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2019. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke “A Jobbik bemutatja önkormányzati programját” címmel sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2019. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Közlése szerint az önkormányzatoknak visszaadnák a járóbeteg-szakellátás vagy a közösségi iskola működtetésének jogát, valamint helyreállítanák az erős megyerendszert, amely korábban, ha problémákkal is, de működtette a helyi közösségi közlekedést, a hulladékelszállítást, a szociális és idősotthonok üzemeltetését.

Jelezte: az utak javításával és a közösségi közlekedés fejlesztésével megszüntetnék a kistelepülésen élők „röghöz kötését”, a szegregált települések kábítószer-problémáit rendőrőrsök telepítésével kezelnék, első körben pedig legalább a járási hivatalokban elért szintre emelnék a települési önkormányzatok dolgozóinak bérét.

A Jobbik elnöke fontosnak nevezte, hogy csak írni-olvasni tudó, alapvető matematikai műveletekkel boldoguló, súlyos, életellenes vagy pénzügyi bűncselekményt el nem követett ember lehessen a jövőben polgármester.

Arról is beszélt: az önkormányzatoknál is meg kell történnie az elszámoltatásnak.

Sneider Tamás jelezte: évi 150-200 milliárd forintnyi plusz forráshoz juttatnák a szerintük most kivéreztetett önkormányzatokat azáltal, hogy finanszírozásukban növelnék a normatív elemek arányát, valamint szabad felhasználásra helyben hagynák a személyi jövedelemadó nyolc százalékát és a gépjárműadó teljes összegét.

Kérdésre válaszolva a pártelnök azt mondta, örül, ha minél többen pályáznak a Jobbik elnöki posztjára, arról azonban korainak tartotta nyilatkozni, hogy ő versenybe száll-e a tisztségért.

Az indulását egy múlt heti interjúban bejelentő Jakab Péter frakcióvezetőt a párt szellemiségének megfelelő, ismert, karizmatikus személyiségként jellemezte, aki nagyon keményen dolgozik az önkormányzati kampányban. Vele és Gyöngyösi Márton elnökhelyettessel szimbiózisban dolgoznak – mondta.

Amikor Karácsony Gergely támogatásáról kérdezték, a pártelnök kijelentette, „inkább azt mondjuk, hogy legyen változás Budapest életében, de az is egyértelmű, hogy mi nem szeretnénk túlságosan elköteleződni olyan politikai tömb iránt, amely talán olyanokat is felvállal, amiket a Jobbik nem tudna felvállalni”. Konkrétumok nélkül „túlságosan liberális vagy túlságosan baloldalinak gondolt eszmékre” utalt.

Hozzátette: a megválasztott budapesti főpolgármester tevékenységéről működése első száz napja alapján mondanak majd véleményt.