Boros Bánk: Az ellenzék már 2022-re koncentrál

 

Tájékoztató kampányt indít a Fidesz, amelyben arra akarják felhívni a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferencék lebontanák a határkerítést és beengednék a bevándorlókat. Az előzmény, hogy Gyurcsány Ferenc felesége arról beszélt egy interjúban: nem támogatja, hogy Brüsszel kifizesse a magyar határvédelmi költségeket. Gyurcsány Ferenc úgy reagált, hogy nem akarja lebontani a kerítést, ugyanis túl sokba kerülne. Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint a DK múltját ismerve nem meglepő, hogy ilyen kijelentést tett Dobrev Klára. Beszélt arról is, hogy az ellenzék valójában már 2022-re koncentrál.

Dobrev Klára csaknem egy hete az ATV műsorában eleinte kitért a válaszadás elől a műsorvezető kérdésére, aki a magyar határvédelmi kiadások megtérítéséről kérdezte a DK európai parlamenti képviselőjét. Dobrev Klára inkább arról beszélt, hogy szerinte nem a határkerítés állította meg a menekültválságot, hanem az Európai Unió és Törökország.

Végül a műsorvezető konkrétan rákérdezett: támogatja-e, hogy az unió kifizesse a határvédelem árának felét. Dobrev Klára nemmel felelt.

A DK egyébként a kezdetektől bírálta a kerítésépítést.

Gyurcsány Ferenc már a határzár felállításakor arról beszélt, hogy szimbolikusan is elfogadhatatlan a kerítés.

2015 őszén személyesen is tiltakozott a határkerítés ellen. Gyurcsány Ferenc Röszkén akkor azt mondta, hogy a kormánynak tisztességes jogi eljárást kell biztosítani a bevándorlókkal szemben. Később pedig például azt hangoztatta, hogy szerinte Magyarország jól jár a migránsokkal. A DK-sok később a betelepítési kvóta mellett gyűjtöttek aláírásokat, az EP-ben pedig minden bevándoláspárti javaslatot megszavaztak.


A Fidesz szerint a DK Magyarország ellen áskálódik

A Fidesz mostantól tájékoztató kampányban hívja fel a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferencék lebontanák a kerítést és beengednék a migránsokat. A nagyobbik kormánypárt szerint Gyurcsány Ferenc és pártja Magyarország ellen áskálódik.

A Fidesz szerint egyébként csepp a tengerben az az összeg, amellyel a brüsszeli vezetés hozzá akar járulni a magyar határvédelmi költségekhez, mert a támogatás a kiadások alig egy százalékát fedezi.

Gyurcsány válasza kézenfekvő volt

Gyurcsány Ferenc válasza a kerítés lebontásával kapcsolatos kérdésre kézenfekvő volt, ugyanakkor a párt múltját ismerve nem meglepő, hogy ilyen kijelentést tett a DK elnökének felesége – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója az M1 Ma Este című műsorában.

Azt sem tartja meglepőnek, hogy a kormánypártok szinte azonnal reagáltak a DK kijelentésére, hiszen véleménye szerint

Dobrev Klára túl magas labdát dobott,

amelyet a Fidesz a tájékoztató kampányával le fog ütni. Szerinte ez a történet nem is az önkormányzati választásról szól, hanem a politikai pártok közötti erőviszonyok elrendeződéséről.

Mint mondta, Gyurcsány Ferencéknek gyakorlatilag tét nélküli az októberi önkormányzati választás, a párt számára az európai parlamenti választás volt fontos, amikor arról kellett dönteni az embereknek, hogy melyik ellenzéki pártot kedvelik legkevésbé. Hozzátette, talán így jött az az eredmény, hogy a DK és a Momentum tört előre, akik így egy teljesen új ellenzéki hadszínteret tudtak felvázolni.

Az ellenzék már 2022-re koncentrál

Hangsúlyozta, ugyanakkor az ellenzéki pártok közül egyik sem hisz valójában a politikai változások lehetőségében október 13-án és azt követően, hanem tekintetüket már 2022-re, azaz a következő országgyűlési választásokra szögezik. Gyurcsány Ferencnek és pártjának továbbra is egy célja van, hogy a legerősebb ellenzéki pártot tudja maga mögött.

Úgy véli, ez a harc már 2010 óta folyik, de akkor még Gyurcsány Ferenc egyfajta mélyponton volt, és onnan kellett visszajönnie. Most azt látjuk, hogy

a DK elnökének programja érvényesült a baloldalon,

és minden más ellenzéki pártot maga mögé utasított. Szerinte kérdéses, hogy például létezni fog-e még a Jobbik 2022-ben, és az is, hogy az MSZP végül egyesül-e vagy sem a DK-val.

Az ellenzék szerint az önkormányzati választás kezdheti el lebontani a Fidesz-KDNP kormányzását. Boros Bánk Levente ezzel kapcsolatban elmondta, 2010 óta folyamatosan ezt mondja az ellenzék, de erre eddig sosem volt példa. Ezt csak azért hangoztatják, mert más valós, legitim és elhihető ígéretet nem tudnak megfogalmazni a választók felé.