Kerülte saját kerületének ügyeit Karácsony Gergely a kampánynyitón

 

Nem mondott igazat Karácsony Gergely szombat este. Azt ígérte ugyanis az M1 riporterének, hogy a zenés, ellenzéki kampánynyitón „biztosan szó lesz” Zuglóról, ám végül egy szót sem szólt róla. A kérdés azért volt aktuális, mert néhány órával korábban a Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy nem sikertörténet, amit az elmúlt öt évben zuglói polgármesterként csinált Karácsony Gergely, ezért nem is hozza szóba a kampányban – közölte az M1 Híradója.

Gitározással vágott bele saját kampánynyitó beszédébe Karácsony Gergely. Az ötlet egyébként nem volt új, négy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc ugyanígy hangolta szimpatizánsait a DK tisztújítóján.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szerinte Budapest veszélyben van, ezért meg kell védeni. Majd szót ejtett arról is, hogy szabad és zöld Budapestet szeretne, és arról is, hogy szerinte mit szeretnek a budapestiek és mit nem. Aztán arra szólította fel szimpatizánsait, hogy szerezzék vissza a fővárost.

Ha Zugló sikertörténet, miért nem azzal kampányol a főpolgármesteri székbe készülő Karácsony Gergely?” – ezt még Karácsony Gergely kampánynyitója előtt vetette fel a Fidesz frakciószóvívője. Kocsis Máté szerint Zuglóval kapcsolatban egyetlen csodát lehet felidézni, azt, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt öt éves vezetése után a kerület még működik.

Karácsony Gergely jegyzője ugyanis már tavaly decemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerület egy kétmilliárd forintos hitelkeretből él, ha az nem lenne, Zugló már rég csődbe ment volna. Papp Imre akkor arról is beszélt, hogy a kerületnek már csak papíron vannak bevételei, a valóságban nem, a fejlesztések hosszú ideje elmaradnak, a városrész pedig annyira le van maradva, hogy még egy lényegesen kisebb településen is különb az egészségügy, az óvoda vagy a bölcsőde, mint Zuglóban.

Időközben egy parkolási botrányra is fény derült a Karácsony Gergely vezette kerületben. Zugló ugyanis olyan parkolási szerződéseket kötött, amelyek nem hogy nyereséget, hanem majdnem 800 millió forintos veszteséget termeltek.

A Fidesz szerint ami Zuglóban történik az minden, csak nem sikertörténet, ha az lenne, akkor választási kampányában nem titkolná Karácsony Gergely a zuglói gazdálkodásra vonatkozó adatokat.

A kampánynyitója előtt az M1 megkérdezte Karácsonyt, hogy beszédében kitér-e saját eddigi városvezetői tevékenységére. A politikus azt ígérte, hogy beszélni fog Zuglóról. Végül azonban még az általa vezetett kerület nevét sem ejtette ki kampánybeszédében.

Az M1-nek nyilatkozó politikai elemző szerint Karácsony Gergely rendszerint meg sem említi saját polgármesteri tevékenységét. Konrétumokat sem erről, sem pedig a fővárosról nem mond. Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója hozzátette, Karácsony Gergely öt évvel ezelőtt nulla adóssággal vette át a kerületet, mostanra Zugló oda jutott, hogy hitelből kénytelen finanszírozni mindennapjait.