Vizsgálatot indít az evangélikus egyház Donáth László ügyében

 

Vizsgálatot indít az evangélikus egyház Donáth László ügyében. Néhány hete írt először annak gyanújáról a sajtó, hogy a volt MSZP-s képviselő lelkészként zaklathatta női munkatársait. Az érintett egyházkerület szerint az elmúlt időszakban olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé, ezért tényfeltáró vizsgálatot kezdeményeznek. A lelkész szerint politikai lejáratókampány zajlik ellene – közölte az M1 Híradója.

Olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé– ezt írta közleményében az evangélikus egyház, ezért vizsgálatot kezdeményeznek Donáth Lászlóval szemben.


„Mellsimogatás, popsira ütögetek, bizonyos intim testrészeknek az érintése, amibe a másik fél nem egyezett bele.” Mindennaposak voltak az ezekhez hasonló zaklatások, erről beszélt egy férfi a TV2-nek, akinek a felesége is Donáth Lászlóval dolgozott együtt az egyik III. kerületi szeretetotthonban.

Néhány hete írt annak gyanújáról először a sajtó, hogy a volt MSZP-s képviselő lelkészként zaklathatta női munkatársait. A férfi azt is állítja: volt, hogy fizikai erőszak is társult a zaklatáshoz, feleségének ez volt az utolsó csepp a pohárban.

A III. kerületi szeretetotthon egyik lakójának a rokona pedig arról beszélt: az intézmény egyik lelkésze zaklatja kollégáit, és volt aki emiatt már a felmondását is beadta. Az anonimitást kérő hozzátartozó szerint a zaklatót sokáig fel sem merték jelenteni, mert féltek a következményektől.

Donáth László korábban a 888.hu-nak azt mondta: amíg a rendőrség hivatalosan nem keresi meg, nem válaszol a kérdésekre. „Miért kellene cáfolnom? Ezek sajtóvádak” – fogalmazott. Majd amikor az újságíró jelezte, hogy a sajtónak már több magát érintettnek nevező is beszélt, Donáth László úgy fogalmazott: „Küldje őket… Szívesen elbeszélgetek velük.”

Lánya – a momentumos Donáth Anna – pedig érdemben nem reagált az apjával kapcsolatos kérdésekre.

Az evangélikus egyház mostani közleményében úgy fogalmaz: „az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását.” Hozzáteszik: „mindezt az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségük alapján teszik.” Az egyház lelki gondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintetteknek.