Karácsony: A választás tétje az, hogy visszaadják Budapestet a budapestieknek

 

Az önkormányzati választás tétje az, „hogy visszaadjuk Budapestet a budapestieknek” – fogalmazott Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában Budapesten.

A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt a belvárosi Deák Ferenc téren tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a kerületi polgármesterjelöltekkel arra szövetkeznek, hogy a budapestiekkel közösen „visszaszerezzék” a várost és azt „visszaadják” a budapestieknek.

Azt szeretnék, hogy Budapest egy olyan hely legyen, amely „mindannyiunk közös otthona”, és amely az elmúlt kilenc év „elszalasztott lehetőségei után” valóban egy élő és élhető város legyen – mondta.

Karácsony Gergely közölte: a főváros minden részén elindították kampányukat, és ajánlásgyűjtéseik azt mutatják, hogy „gyakorlatilag szinte valamennyi jelölt már most is rendelkezik az induláshoz szükséges aláírásokkal”.

Hozzátette: a változás üzenetét azok az „utazó fák” képviselik, amelyek a következő ötven napban minden kampányeseményen velük lesznek, azt jelezve, hogy egy élhető és zöld várost szeretnének. A fákat a választások után a fővárosi Városháza Parkban ültetnék el –mondta.

Karácsony Gergely kiemelte: arra szövetkeztek, hogy visszaadják a város „elvett pénzét, ami az elmúlt években a fővárosi költségvetés megcsapolásában jelentkezett”, és „a város elvett zöldfelületei”, köztük a Városligetet és a Római-partot.

Úgy fogalmazott: visszaadnák a budapestieknek „az elvesztett esélyt” arra, hogy mindenkinek legyen megfizethető lakhatása, azokat az éveket, amelyeket „elrabolt tőlük a budapesti összeomlott egészségügyi ellátás” és elvesz tőlük a város rossz levegője.

Közölte: minden kérdésben, ami a budapestieket érinti, kikérdezné véleményüket, a főpolgármester vétójogával élve pedig stadionépítési stopot hirdetne, míg a beruházásokra a helyiek „áldásukat nem adnák”.

Kerületi polgármesterjelöltjeiket Karácsony Gergely egy sokszínű politikai szövetség részeseinek nevezte. Olyan emberek, akik különböző pártokban politizáltak, de most mégis képesek voltak félretenni a korábbi sérelmeiket annak érdekében, hogy a közös célt megvalósítsák – mondta.

Hangsúlyozta: nem csak érdekszövetség alakult, hanem közös értékeik vannak. Mindannyian hisznek abban, hogy Budapestnek zöldebbnek, igazságosabbnak, szolidárisabbnak, toleránsabbnak, nyitottabbnak és szabadabbnak kell lennie – fogalmazott.

Újságírói kérdésre kiválónak nevezte választási esélyeiket. Mint mondta, azok az ellenzéki pártok, amelyek szövetkeztek annak érdekében, hogy megváltoztassák Budapestet, az európai parlamenti választáson a fővárosi szavazókörök több mint 80 százalékában többségben voltak a Fidesszel szemben, és úgy gondolja, megnyeri a főpolgármester-választást is.

Elmondta: kampánybüdzséjük „meglehetősen szerény lesz”, nagyságrendileg 100-150 millió forint az, amit a pártok „összedobtak” annak érdekében, hogy egész budapesti kampányukat finanszírozzák. Emellett kis összegű adományokat is gyűjtenek – tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt: az ellenzéknek egy főpolgármester-jelöltje van, Karácsony Gergely. Mindenki más, aki elindul, „a változatlanság jelöltje, vagy ha úgy tetszik, a Fidesz jelöltje” – vélekedett.