Visszalép a Liberálisok jelöltje Karácsony javára

 

Kibővült az ellenzéki együttműködés Budapesten: a Magyar Liberális Párt is támogatja Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét – jelentették be ellenzéki pártok csütörtökön Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren tartott sajtótájékoztatón.

Sermer Ádám közölte, a megállapodás megkötése után kijelenthető: Karácsony Gergelyen kívül kizárólag Fidesz-párti jelöltek maradnak állva a főpolgármester-jelölti versenyben.

Hozzátette: a megállapodás része, hogy az V. kerületben közös ellenzéki jelöltként indul egyéni körzetben Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti elnöke. Közölte, együtt kampányolnak és továbbra is képviseli Polgári Budapest című programját.


Kérdésre válaszolva Sermer Ádám beszélt arról, hogy demokratikus rendszerben pártokról lévén szó lehetnek olyan kérdések, amelyekben nem értenek egyet. Vannak azonban olyanok, amelyekben nem lehetnek viták, ilyen például a főpolgármesteri választás – tette hozzá. Szerinte a megállapodás megkötése miatt semmit nem kellett feladniuk a Liberálisoknak, és amit eddig képviselt, azt most szélesebb támogatással tudja folytatni.

Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje azt mondta, a Liberálisokkal történt megállapodás után a Budapesten változást akaró, sokszínű tábor még egy színnel gyarapodott és teljes körűvé vált.

Budapesten az ellenzéknek egy főpolgármester-jelöltje van, a Fidesznek több - fogalmazott. Akik szerint Budapesten minden rendben van és nincs szükség változásra, azok több jelöltre is szavazhatnak: Tarlós Istvánra vagy azokra a jelöltekre, akik még a Fidesz támogatásával indulnak. Azoknak, akik változást akarnak, egy jelöltjük van, az előválasztás győztese, vagyis ő - fejtette ki Karácsony Gergely.

Azt mondta: Sermer Ádám főpolgármester-jelölti programja a szakmai egyeztetések után a közös program részévé válhat, és reméli, hogy majd a városvezetésben is számíthat a liberális politikusra.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, országos elnökségi tagja, a XVII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje beszámolt arról, hogy pártja kezdeményezésére ültek le a Liberálisokkal tárgyalni. Úgy értékelt, „ugyanúgy, ahogy egy kiváló színházi előadásnál: a kezdésre, a premierre minden összeállt”.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint a megállapodással nemcsak Karácsony Gergely főpolgármesteri esélye nőtt érdemben, hanem Tüttő Katáé, az V. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölté is.

Beszámolt arról is, hogy több eddig nyitott kérdést is lezártak: van közös polgármesterjelölt Ferencvárosban, Csepelen pedig a helyi Momentum visszatért az együttműködésbe, közös listán, közös jelöltekkel indulnak.

A kőbányai ellenzéki együttműködést firtató kérdésre Gy. Németh Erzsébet azt mondta, az LMP-vel kerületi és fővárosi szinten megállapodást kötöttek, ezt az abban résztvevő párok betartották. Az LMP-től kell megkérdezni, hogy miért gondolták meg magukat a kőbányai együttműködésről – tette hozzá.