Ismét megméreti magát Szalay Ferenc Szolnokon

 

Szalay Ferenc, Szolnok jelenlegi és immár a negyedik ciklusát töltő Fidesz–KDNP-s polgármestere lesz ismét a kormánypártok jelöltje a Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz–KDNP helyi jelöltjeit bemutató csütörtöki szolnoki sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: Szolnok jó példa arra, hogyan lehet egy megyei jogú városnak részt vennie a kormány által 2010-ben kitűzött országépítő munkában. Kormányzati cél, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon Európában, olyan ország legyen, ahol jó élni – közölte.

Mint mondta, a Nekünk Szolnok az első! elnevezésű, a polgári oldal által kidolgozott programban szerepelnek mindazok az elemek – a családok támogatásától az iparfejlesztésen át az útépítésekig –, amelyek egy város gazdasági fejlődéséhez további lendületet adnak, könnyebbé teszik a családok életét, új munkahelyeket tudnak létrehozni.


Szalay Ferenc és a képviselőjelöltek eddigi munkája a garancia arra, hogy ez a program megvalósulhat – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a kormányzat ehhez támogatólag tud csatlakozni, példaként említve a Modern városok programot.

Kiemelte: Szalay Ferenc polgármester és csapata nevéhez kötődik az új ipari park kialakítása, a helyi gazdaság fellendülése, és a várost választotta a Stadler cég is; emellett számos intézmény, óvoda, bölcsőde megújult.

A miniszter kiválónak nevezte a kormány és az önkormányzat közötti együttműködést. A fejlesztések között említette a Szolnoki Szigligeti Színház, a tiszaligeti fürdő, a Véső úti sporttelep, a Szolnoki Művésztelep megújulását. Hozzátette: a város az európai uniós támogatásokra is sikerrel tudott pályázni.

Kitért arra, hogy az M4-es autópálya építése olyan beruházás volt, amelyről lemondott a korábbi szocialista kormány. A beruházás keretében több szakaszt sikerült már átadni, és a kormány elkötelezett az M4-es országhatárig történő megépítése mellett – közölte.

Varga Mihály bízik abban, hogy azok a szempontok, amelyeket a kormányzat a magáénak vall – család és munka megbecsülése, a fejlődés iránti elkötelezettség – az október 13-ai választás után is „zöld utat kap” a szolnokiak részéről. Egyben arra biztatta a szolnokiakat, hogy továbbra is a fejlődésre, Szalay Ferencre és csapatára, a Fidesz–KDNP-s képviselőjelöltekre szavazzanak.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Szalay Ferenc polgármester vezetésével egy olyan város építése kezdődött, amely folyamatosan erősödik.

Szalay Ferenc elmondta: Szolnok hatalmasat lépett előre a gazdaság területén, bőséggel vannak munkahelyek, és a régóta várt nagy infrastrukturális beruházások is elérték a várost.

Közölte: 2006-ban 5 milliárd forint adósságállománnyal vették át a szocialista városvezetéstől Szolnokot. Mára egyetlen fillér adóssága sincs a városnak, a költségvetés kiegyensúlyozott, évente sok száz millió forintot tudnak elkülöníteni a beruházások önerejeként, a város saját bevételei csaknem 50 százalékkal nőttek.

Jelentős a vagyongyarapodás: míg 2006-ban 70 milliárd forint volt a városi vagyon, most 106 milliárd forint.

A fejlődés alapja a közlekedési infrastruktúra fejlődése, „az M4-es utat nyit a befektetők előtt” – hangoztatta a polgármester. A második belvárosi Tisza-híd a közlekedési gondok jelentős részét megoldja – tette hozzá.

Szalay Ferenc fontosnak nevezte a turizmus további fejlesztését, a családok megélhetésének biztosítását, az oktatási rendszer magas színvonalát is.