Rétvári: A nemzet fennmaradásához kimagasló egyéni teljesítmények szükségesek

 

A kimagasló egyéni teljesítmények, ahogy a múltban, úgy a jövőben is hozzájárulnak a magyar nemzet fennmaradásához, ezért elengedhetetlen azok rendszeres elismerése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, az augusztus 20-i ünnep alkalmából tartott díjátadón.

Rétvári Bence a Pesti Vigadó épületében Áder János köztársasági elnök megbízásából adta át a  Magyar Bronz Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatainak kitüntetéseit, valamint a Bánffy Miklós-, a Bessenyei György-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Gérecz Attila-, a Martin György-, a Móra Ferenc-, a Szinnyei József- és a Pauler Gyula-díjakat.

A magyar nemzet egyben tudott maradni

Az államtitkár úgy fogalmazott, a nemzeti ünnepek teremtenek alkalmat arra, hogy a közösség elismerje azokat, akik másokért tesznek, kiváló tehetséggel rendelkeznek vagy másoknál több szorgalommal végzik feladatukat. Kiemelte, a „nemzet születésnapján” fontos felidézni, a ma kitüntetettekhez hasonló embereknek köszönhető, hogy a magyar nemzet egyben tudott maradni, sőt az évszázadok alatt gazdagabbá és többé vált.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kimagasló teljesítményt nyújtó emberek tették vonzóvá a magyarrá válást az elmúlt több mint ezer évben. Ezzel összefüggésben megjegyezte, a magyarokat nagy nemzeti büszkeséggel töltheti el, hogy az elmúlt évszázadokban sok százezer, sőt milliónyi ember akart magyarrá válni.

Erős nemzet

Hangsúlyozta, ők a magyarságot olyan erős nemzetnek, közösségnek és kultúrának tartották, hogy annak nevükben, nyelvükben, kultúrájukban és szokásaikban is részeseivé akartak válni.

Az államtitkár kitért arra is, a honfoglalás óta rengeteg birodalom bukott el a Kárpát-medencében, de a magyarok még mindig itt vannak, mert mindig voltak olyanok, akik teljesítményükkel megőrizték a magyarságot.

Rétvári Bence azt mondta, a ma kitüntetetteket nagy elismerés illeti, amiért hosszan el mertek köteleződni egy közösségnek fontos hivatás, kutatási téma vagy bármilyen más feladat mellett.

A kormánypárti politikus szerint azért is kiemelten fontos díjazni és példaként állítani a kitartó teljesítményt, mert ma már nem divatos az ilyen fajta hosszú elköteleződés, a fiataloknak pedig sokszor vonzóbb a pillanatnyi haszonszerzésre törekvő „celebség” és „influenszerség”.