A klímavészhelyzet kihirdetését kéri az LMP

 

Az LMP azt várja a parlamenttől, hogy szavazza meg a klímavészhelyzet kihirdetését.

Kendernay János, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az ENSZ következő klímacsúcsát szeptemberben tartják. A nemzetközi közösségnek vízióra, politikai akaratra és a hatékony fellépést lehetővé tevő eszközrendszerre van szüksége ahhoz, hogy változást érhessen el – jelentette ki a politikus.

Globális, európai és nemzeti politikai kötelezettségvállalásokra lesz szükség annak érdekében, hogy a klímaváltozást kezelni lehessen – mondta. Az LMP ezért elvárja a kormánytól, hogy még az ENSZ-csúcs előtt tegyen világos kötelezettségvállalásokat, hozzon létre „klímakabinetet” és intézkedjen a klímaváltozás elleni fellépés ügyében – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal felkérte a parlamenti képviselőket, hogy a klímavészhelyzetről szóló szavazást érezzék lelkiismereti kérdésnek és ennek megfelelően hozzanak felelős döntést. Aki nem támogatja a klímavészhelyzetről szóló kezdeményezést, az elárulja a magyarokat – összegezte véleményét.

Kérdezték Varga Judit igazságügyi miniszter szavairól, aki korábban arról beszélt, hogy Magyarország jól teljesít az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás területén. A társelnök azt mondta, hogy ha Magyarország jó helyzetben van, akkor az uniós klímaterv megvétózása helyett a klímaváltozás elleni küzdelem élére állhatna.

Más témában kérdezték Kendernay Jánost arról, hogy a Gödöllőt 29 éve vezető Gémesi György független polgármester ellen egy MSZP-s ellenzéki jelölt is elindul a helyhatósági választáson. Azt felelte, hogy Gémesi György jól vezeti a várost, és bár legutóbb is voltak kihívói, mégis nyerni tudott.

Kikérték a politikus véleményét a VII. kerületben polgármesterjelöltként induló volt LMP-s Moldován László szavairól, aki azt állítja, hogy az ellenzéki megállapodások mögött zsarolások állnak. A választókat nem érdekli, hogy az ellenzéki pártok hogyan jutnak egyezségre és milyen módszereket használnak – felelte a társelnök, aki hangsúlyozta, hogy Moldován László véleményét szubjektívnek tartja.

Az LMP már korábban eldöntötte, hogy kit támogat, ezzel azt is kifejezte, hogy kit nem támogat – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire tartják elfogadhatónak a VII. kerületben a közös ellenzéki polgármesterjelölttel, a DK-s Niedermüller Péterrel szemben indulni készülő ex-MSZP-s Hunvald György személyét.