Karácsony: A kormánynak újra kell tárgyalni a repülőtéri koncessziós szerződést

 

A kormánynak újra kell tárgyalnia azt a koncessziós szerződést, amellyel 2005-ben a repülőtér üzemeltetését egy magántársaságnak adta és meg kell akadályozni a tervezett, több százmilliárd forintos beruházás megvalósulását – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán Budapesten.

Szerinte az új terminálok építésére betervezett százmilliárd forintos befektetést máshol kell megvalósítani, az államnak találnia kell egy olyan, Budapesttől távolabbi helyszínt, amely hosszú távon alkalmas a nemzetközi repülőtér funkcióinak ellátására, jó vasúti és közúti kapcsolatokkal rendelkezik. Közölte továbbá: hibás lépésnek tartja, hogy 2005-ben a kormány koncesszióba adta a repülőtér üzemeltetését.

Budapest, 2019. július 3. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt (MSZP-Párbeszéd) az Esküszegés - MTA nem egyenlő ATM címmel tartott sajtótájékoztatón a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt a budapesti Széchenyi István téren 2019. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2019. július 3.
Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt (MSZP-Párbeszéd) az Esküszegés – MTA nem egyenlő ATM címmel tartott sajtótájékoztatón a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt a budapesti Széchenyi István téren 2019. július 3-án.
MTI/Balogh Zoltán


Karácsony Gergely megjegyezte ugyanakkor, hogy tarthatatlan a repülőtér mostani megközelítése, uniós források ellenére nem fejlesztik a vasúti összeköttetést és „kriminális” a gyorsforgalmi út helyzete. Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, a Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által megkötött, a reptéri zajterhelés csökkentését célzó megállapodás ugyan kis lépés a jó irányba, de kevés.

Hozzátette: kilenc év alatt Tarlós István azt tudta elérni, hogy korlátozzák a forgalmat a mélyalvási időszakban, amelyben most a megengedett forgalom többszöröse zajlik. Jelezte, komoly gazdasági érdekekkel kell a fővárosnak és a kormánynak szembe mennie, de úgy tűnik, a kormánynak ennyit nem ér a budapestiek egészsége.

Szintén kérdésre válaszolva Karácsony Gergely a zuglói parkolási szerződésekkel kapcsolatban közölte, a kerület nem kötött új parkolási szerződést, az Origo hírportál által nyilvánosságra hozott szerződés egy informatikai rendszer üzemeltetését szolgálja.

Fidesz: Karácsony inkább a saját botrányait tisztázza!

Karácsony Gergely inkább a saját botrányait tisztázza! – szólított fel a szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz. A párt azt írta: Karácsony Gergely „eltévesztette a házszámot”: nem a Főpolgármesteri Hivatalban kell keresnie a metrókorrupciós ügyek felelőseit, hanem a saját szövetségesei körében. A 4-es metró beruházás - mint írták – „Magyarország történetének legnagyobb korrupciós ügye, ami látlelete a szocialista-szabaddemokrata városvezetésnek”.

A kormánypárt szerint Karácsony Gergelynek az alaptalan vádaskodás helyett inkább a saját botrányait kellene tisztáznia. „Válaszoljon végre arra, hogyan fordulhat elő, hogy öt év alatt leamortizálta Zuglót, csődközelbe vitte a költségvetést, adósságrendezési eljárásoknak teszi ki a kerületet és számolatlanul hagyja elfolyni a pénzt a parkoláson keresztül!”

Miért tagadta le, hogy újabb parkolási szerződést kötött és miért rejtegeti a közérdekű adatokat, s miként lehet, hogy mindenkit becsapott a Pillangó park beruházásban és színlelt szerződésekkel ügyeskedett a sport kft.-nél? – tette fel a kérdést a Fidesz, amely szerint ezek az ügyek Karácsony Gergely alkalmatlanságának egyértelmű bizonyítékai.