Ellenzékváltó hangulat van ma Magyarországon

 

Önkormányzati választásokra készül az ország, s bár az eseménytől több, mint két hónap választ el minket, a közvélemény-kutatási adatokra pillantva nemigen téved az, aki a Fidesz–KDNP-re fogad október 13-a győzteseként – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, városonként, falvanként, régiónként változhat a pártreferencia eloszlása, az intézet előrejelzéseivel kapcsolatban ezért óvatosan kell bánni. A biztos és aktív szavazók körében 40 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP.

Ez azért is döbbenetes adat, mert kevés idő van már az önkormányzati választásokig, illetve azért is, mert az európai parlamenti választások eredményei a kormánypártoknál nem hoztak változást, míg az ellenzékieknél annál nagyobbat.


Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ellenzéki pártok közül a DK szerepelt a legjobban az EP-választáson 

Az ellenzéki pártok közül az EP-választásokon a Demokratikus Koalíció szerepelt a legjobban, a friss felmérési adatok alapján viszont

a DK és a Momentum fej fej mellett van most.

Az ellenzéki alkudozások a következő két-három hétben Budapesten lesznek érdekesek, de nagy valószínűséggel október 13. előtt, az aláírásgyűjtési időszakban olyan események történnek majd, amelyek arra mutatnak, hogy az ellenzéki pártok nem érdekeltek az összefogásban – ez csak egy álca.

Ez a politikai álca pont arra jó, hogy leplezzék saját választóik előtt gyengeségeiket. Addig, amíg van egy politikai erő, amelynek ekkora előnye van, nehéz megjósolni, hogy van-e egyáltalán más erők számára olyan politikai stratégia, amellyel versenyben tudnának maradni. Egyelőre inkább úgy tűnik, lecsúsznak a politika térképéről.

A Fidesz-KDNP 13 éve vezeti a népszerűségi listákat

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója szerint egy nagy előnyt mindig nehéz megtartani, akár politikáról, akár sportról legyen szó. A Fidesz–KDNP 13 éve vezeti a népszerűségi listákat, amely nem véletlen, hiszen ez a valóságot tükrözi. Jelenleg nem lehet kormányváltó hangulatról beszélni,

annál inkább van most szó ellenzékváltásról.

Korábban az ellenzéki pártok között első helyen állt a Jobbik, követte a DK és az LMP, a lista végén pedig a Momentum stb. állt. Az EP-választás után átrendeződött az ellenzéki oldal, hiszen megerősödött a DK, a régi ellenzéki erők rovására. A kérdés, hogy fennmarad-e ez az állás, vagy változik – fejezte be Kiszely Zoltán.

Érdekes fordulópont lesz az önkormányzati választás

Érdekes fordulópont lesz az október 13-ai önkormányzati választás az ellenzék számára – mondta Tóth Erik az M1 szerda esti műsorában. Hozzátette: az őszi választás után lesz két, választástól mentes tiszta év, amikor az ellenzéki pártok bebizonyíthatnák, hogy képesek politizálni.

Tóth Erik szerint viszont sem az őszi választás, sem a következő két év nem segít

az ellenzék megosztottságán,

sőt az csak erősödni fog.

Az elemző azt mondta, az ellenzéki térfélen nincsenek olyan közös értékek, amelyek mentén össze tudnának fogni. Azt próbálják elhitetni: választóik azt várják el, hogy a DK-tól a Jobbikig mindenki együttműködjön.

Fidesz-ellenességgel semmilyen választást nem lehet megnyerni – közölte Tóth Erik.


A Kossuth Rádió Ütköző című műsora.