Mi Hazánk: Jogsértéseket véd és titkolózik a Pride ügyében a Belügyminisztérium

 

A jogsértéseket védi és titkolózik a Budapest Pride ügyében a Belügyminisztérium (BM) – mondta Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnökhelyettes, a Mi Hazánk országgyűlési képviselői csoportjának vezetője közölte: írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez az „LMBTQXYZ-felvonulás” rendőri biztosításával kapcsolatban. Érdeklődését azonban „teljes mértékében negligálta” a belügyi tárca, érdemi, számszerűsített választ nem kapott – tette hozzá.

Dúró Dóra az eseményen felolvasta a BM írásos válaszát, amely szerint „a rendőrség törvényben foglalt feladatainak eredményes ellátását a mindenkori költségvetés biztosítja”.

Így arra sem kapott választ –  tette hozzá –, hogy mennyibe került a magyar embereknek, adófizetőknek a rendőri biztosítás és annak többletköltsége.

A képviselő szerint ez azért is „rendkívüli arcátlanság”, mert 2009-ben egy akkori fideszes képviselő hasonló kérdésére az akkori belügyi tárca számszerűsítve közölte ezeket az adatokat. „A jelenlegi fideszes kormányzat még inkább titkolja a felvonulás költségeit, mint tették azt anno a balliberálisok” – hangoztatta.

Duró Dóra diszkriminációnak minősítette, hogy „gyakorlatilag arc és öltözet alapján szelektálva” engedtek csak be résztvevőket a Pride-ra, és ehhez – megítélése szerint – a rendőrök asszisztáltak.

Megjegyezte: arra sem kapott választ, hogy aggályosnak tartja-e ezt a gyakorlatot a Belügyminisztérium. A képviselő kitért arra is, hogya Pride-on többen „garázda és szeméremsértő módon nyilvánultak meg”, és velük szemben „semmilyen rendőri intézkedés” nem történt.

Dúra Dóra hivatkozott a „foglyul ejtett közönség” elvére, amely alapján megtiltották pártjának az európai parlamenti választások előtt Törökszentmiklósra tervezett vonulását. Vélekedése szerint ugyanerre az okra hivatkozva be lehetett volna tiltani a Pride-ot, majd hangsúlyozta: a Mi Hazánk – a magyar közéletben egyedüli pártként – megtiltaná a Pride köztéri megrendezését.

A Fidesz és a kormányzat „álszent módon” megtűri ezt Magyarország utcáin, „a Jobbikkal kiegészült egyesült balliberális tömb” pedig támogatja – jelentette ki a Pride-ról, majd jelezte: egészen addig teszi fel kérdéseit a tárcának, amíg érdemi választ nem kap.

Újságírói kérdésre Dúró Dóra közölte azt is: pártja támogatja a Coca-Cola homoszexuális párokat ábrázoló reklámkampánya ellen a CitizenGo által indított aláírásgyűjtést, mert elfogadhatatlannak és a társadalomra károsnak tartják az ilyen hirdetéseket.