A Fidesz szerint 12 ezer tonna import hulladékot helyeznének el Hódmezővásárhelyen

 

Elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay Péter tudtával 6 ezer tonna Olaszországból származó, tovább nem hasznosítható ipari hulladékot és 6 ezer tonna szennyvíziszapot helyeznének el Hódmezővásárhelyen – jelentette ki Benkő Zsolt (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő szerdán.

A politikus az MTI-nek úgy fogalmazott: „kiderült Márki-Zay Péter titkos terve, a polgármester nemzetközi hulladéklerakóvá szeretné változtatni Hódmezővásárhelyt és környékét.”

Egy titkos, a vásárhelyiek háta mögött megkötött megállapodás szerint összesen 12 ezer tonna Olaszországból származó hulladék befogadására és deponálására kerül sor a – mintegy 40 százalékos önkormányzati tulajdonrésszel bíró – FCC Hódmezővásárhely Kft. Lelei úti hulladéklerakójába.

A képviselő elmondta, az ehhez szükséges engedélyeket a cég már meg is szerezte, azaz – miközben erről a vásárhelyiek semmit sem tudnak – rövidesen meg is kezdődhet az Olaszországból származó hulladék behordása a városba.

Az engedélyek szerint 6 ezer tonna, továbbiakban nem hasznosítható műanyag-, kartonpapír-, faárugyártásból és egyéb ipari tevékenységből származó hulladék érkezhet a városba, amit deponálnak. Emellett 6 ezer tonna, ipari szennyvízkezelési eljárásból származó előkevert hulladékot, azaz szennyvíziszapot szállítanának a városba Olaszországból. A már kiadott engedélyek március 1-jétől 2020. február 29-ig szólnak – tudatta Benkő Zsolt.

A polgármester nem tájékoztatta sem a képviselő-testületet, sem a város lakosságát arról, hogy 12 ezer tonna hulladékot szállítanak Olaszországból Hódmezővásárhelyre – mondta a politikus, hozzátéve: ez a mennyiség meghaladja a városban egy év alatt keletkező hulladék nagyságát.

Benkő Zsolt szerint míg a szomszédos Szegeden kutatóközpontot építenek a kormány támogatásával, minden megyei jogú város gőzerővel fejleszt és építkezik a Modern városok program keretében, Márki-Zay Péter az elmúlt másfél évben „egyetlen városfejlesztési programot alkotott meg: nemzetközi hulladéklerakóvá változtatja Hódmezővásárhelyt”.