Egyelőre nem kezdődött csődeljárás Zugló ellen

 

Karácsony Gergely zuglói polgármester épphogy elkerülte a csődbiztos kirendelését, fél év késéssel, az utolsó pillanatban kifizette az önkormányzat azt a vállalkozót, aki eljárást kezdeményezett a kerület ellen – írja hivatali forrásokra hivatkozva szerdai számában a Magyar Nemzet.

Mint a lap fogalmaz, azt, hogy hány kifizetetlen számlája lehet még Karácsonyéknak, nem tudni, mivel a polgármester nem hajlandó részletes választ adni az ezt firtató kérdésekre. Kovács Balázs (Fidesz-KDNP) zuglói önkormányzati képviselő máig nem kapta meg a május 9-én igényelt, erre vonatkozó közérdekű adatokat.


Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója még hétfőn az M1-en azt mondta: Zugló lehet az első olyan budapesti kerület, amely csődeljárás alá kerül. Farkas Örs szerint Karácsony Gergely is felismerte, hogy nem jó a helyzet, ezért óriási ingatlaneladással próbálja betömni a költségvetési lyukakat.

Emlékeztetett arra is, hogy 2019-ben kétmilliárd forintra emelkedett a kerület hitelkerete.

Egy Zuglóhoz hasonló nagyságú kerületnek 18-20 milliárd forint a költségvetése, jelenleg a Zuglóban ennek tíz százaléka hitelkeretként áll rendelkezésre, további tíz százalékát pedig olyan ingatlaneladásokból kívánja fedezni az önkormányzat, amelyek 2019-ben nyilvánvalóan nem fognak megvalósulni – fűzte hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ez a főpolgármesteri széket megcélzó Karácsony Gergely egyetlen visszás ügye, hiszen csak a parkolási rendszer eddig 700 millió forint hiányt okozott a kerületnek.