Szabados Ákos jelenlegi polgármestert támogatja a pesterzsébeti Fidesz

 

A pesterzsébeti Fidesz tagsága nagy többséggel arról döntött, hogy Szabados Ákos jelenlegi polgármestert indítja jelöltként a tisztségért az őszi önkormányzati választáson – közölte a szervezet a Facebook-oldalán kedden.

Megállapodással zárultak a tárgyalások a XX. kerületi Fidesz és Szabados Ákos között, aki korábban többször MSZP-s színekben lett polgármester.

A Facebook-bejegyzés szerint a Fidesz és Szabados Ákos megállapodásának alapja, hogy félreteszik a pártpolitikát a helyiek érdekében: Pesterzsébet hosszú távú fejlődése és biztonságának megőrzése a célunk – fogalmaztak. Fontosnak tartják a hagyományok, a keresztény nemzeti kultúra megőrzését, ezért is gondolják szükségesnek a déli határkerítés megőrzését, valamint az illegális bevándorlás megállítását. Szabados Ákos támogatásáról biztosítja Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestert; a cél a főváros és Pesterzsébet együttműködése.


A felek egyetértenek a kormány családpolitikájával, céljuk, hogy minél több fiatal válassza otthonának a kerületet. Ezért még több bölcsődei férőhelyet létesítenének, valamint folytatnák az oktatási-nevelési intézmények fejlesztését. Kiemelten támogatnák továbbá a pesterzsébeti időseket, akiket tisztelnek – olvasható a Földesi Gyula választókerületi elnök jegyezte posztban.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke április 6-án még azt jelentette be, hogy a főváros legtöbb kerületében közös polgármesterjelöltet állított az MSZP, a Párbeszéd, a DK, valamint a Momentum, és külön megnevezte Szabados Ákost mint XX. kerületi jelöltjüket.

Szabados Ákos a sajtótájékoztatót után az MTI-nek azt mondta, hogy ő 2015 óta független polgármester. Az őszi önkormányzati választáson nyitott az együttműködésre mindenkivel, akinek elsődleges célja a kerület fejlesztése. Jelezte, hogy az európai parlamenti szavazás után dönt az önkormányzati voksolással kapcsolatos esetleges együttműködésről.

A Fidesz június 26-án közölte, hogy egyhangú döntés született a kormánypártok fővárosi polgármesterjelöltjeiről, azonban a XX. és a XXIII. kerületről még nem határoztak.

A július elejére a Jobbikkal és az LMP-vel kiegészült ellenzéki megállapodás sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt már arról beszélt, hogy Pesterzsébeten később jelentik be, kit jelölnek polgármesternek. Döntésüket azzal indokolta, hogy bár nagyra értékeli Szabados Ákos több mint két évtizedes polgármesteri tevékenységét, nem tudnak támogatni olyan független jelöltet, akit a Fidesz bármely szervezete is támogat.