Borult a pénteki ellenzéki megállapodás

 

Huszonnégy óra sem kellett hozzá, máris borult a tegnap bejelentett ellenzéki megállapodás a budapesti kerületek polgármester-jelöltjei kapcsán. A Jobbik a neki szánt egy kerület mellett két újabb kerületben jelentette be, hogy saját jelöltet indít. A többi párt nem egységes az új helyzet kezelésében. Van, aki a jobbikos jelöltet támogatná, van aki a megállapodáshoz ragaszkodna és olyan párt is van, amelyik még nem döntött – közölte az M1 Híradója.


2014-ben a jeges vödrös videójával elhíresült Falus Ferenc volt a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. A volt tisztifőorvost is hónapokig tartó egyezkedés után sikerült csak kiválasztania a baloldali ellenzéknek, végül mégis kihátráltak mögüle és Bokros Lajos mögé álltak be.

Öt évvel később szinte ugyanezek az ellenzéki pártok most a budapesti kerületekbe keresnek 23 közös polgármester-jelöltet – már hónapok óta.

Áprilisban a szocialista Molnár Zsolt egyszer már bejelentette: sikerült eldönteniük, hogy melyik kerületben melyik párt politikusa legyen a közös jelöltjük. Három hónap elteltével ismét kihírdették a közös jelölteket – ezúttal Karácsony Gergely vezényletével. 

A legújabb felállás szerint az MSZP és a Párbeszéd összesen 10 polgármester-jelölti helyet kapott Budapesten, a DK hatot, a Momentum négyet, Jobbik egyetlenegyet, az LMP pedig semmit.

Karácsony Gergely pénteken azt mondta: ő is tudja, hogy a megkötött egyezségek kicsit minden pártnak fájnak. Több ellenzéki párt is arról beszélt: úgy érzik: az egyezség nagyon sok alázatot, kompromisszumot és lemondást kívánt tőlük.

A Jobbik budapesti elnöke például rögtön azt mondta, ők több budapesti kerületet érdemeltek volna, és azt is, hogy nem támogatják Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét. Néhány órával később pedig belejentették:

a Jobbik két kerületben saját jelöltet állít.

Egyrészt a huszadikban, ahol még nem volt közös jelölt, másrészt az ötödikben, ahol viszont az MSZP indít polgármester-jelöltet.

A DK-s Gréczy Zsolt szombaton jelezte: nem támogatják a Jobbik új igényeit, és arra figyelmezetette a pártot, hogy

tartsák be korábbi ígéreteiket.

A Momentum viszont rögtön jelezte: támogatja a Jobbik igényeit – a XX. kerületetben legalábbis biztosan. A Jobbik támogatását az LMP sem zárta ki. A párt ügyvívője csak annyit mondott: erről majd a helyi szervezetek döntenek.

Közben Ferencváros sorsa is kérdéses. Mivel nem sikerült megegyezniük, az ellenzéki pártok ott előválasztással akarják eldönteni hogy ki legyen a közös jelölt.

Az ellenzéki együttműködés ismét szétesőben van – így értékelte a kialakult helyzetet az M1-nek nyilatkozó politológus, Deák Dániel, aki szerint ellenérdekelt pártokról van szó, ezért nem csoda, hogy ezek az egyezségek hetek vagy hónapok alatt, de végül mindig felbomlanak.