DK: Vonják vissza a fesztiválozók megfigyeléséről szóló kormánypárti javaslatot

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint súlyosan sérti az európai uniós adatvédelmi irányelvet a fesztiválra látogatók személyes adatainak rögzítéséről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott törvényjavaslat, ezért annak visszavonását kérik.

Arató Gergely, az ellenzéki párt parlamenti képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a javaslat célja, hogy felhatalmazást adjon a fesztiválszervezőknek a fesztiválozók személyi adatainak gyűjtésére és tárolására, másrészt pedig a kormányzat számára is lehetővé teszi, hogy korlátlanul hozzáférjen ezekhez az adatokhoz. Ez ellen a DK határozottan tiltakozik, semmi köze nincs a kormánynak ahhoz, hogy ki és hol száll meg, vagy ki, hol, hogyan szórakozik egy fesztiválon – jelentette ki.

Úgy vélte: a javaslat súlyosan sérti az európai uniós adatvédelmi irányelvet, ezért vissza kell vonni. „Nem kérünk az orbáni megfigyelőállamból, nem kérünk a Nagy Testvérből” – fogalmazott.

Gulyás Gergely és Kocsis Máté (Fidesz), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő kedden nyújtotta be a parlamentnek a fesztiválozók személyi adatainak rögzítéséről szóló javaslatot.

Az indítvány szerint a képviselők a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt azzal egészítenék ki, hogy a több mint huszonötezer jegyet eladó, „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó tömegrendezvény” szervezőjének rögzítenie kell a rendezvény látogatóinak személyi adatait. A benyújtók szerint a törvénymódosításra a rendezvényen részt vevők biztonsága, a bűncselekmények – különösen terrorcselekmények – megelőzése, felderítése érdekében van szükség.