Itt követheti élőben az Országgyűlés munkáját

 

Cikkünk frissült.

A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at

Az Országgyűlés kedden tart általános vitát a kormány jövő évre szóló adócsomagjáról. A Ház aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor kezdődött. Az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

A szavazások után a kabinet adócsomagját tárgyalja a parlament. A Pénzügyminisztérium az előterjesztésről korábban azt közölte, a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés.

Az adómódosítások mellett három további kormányzati módosításról is általános vitát tartanak, így terítékre kerül a Magyar Honvédségnél rendszeresíthető beosztások számát érintő változtatási javaslat is.

Az Országgyűlés szerdától péntekig a jövő évi költségvetésről tárgyal.

Tállai: A jövő évi adócsomag segíti az elért eredmények megőrzését 

A jövő évi adócsomag – a kormány által elfogadott családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv céljaival összhangban – segít megőrizni az elmúlt években elért eredményeket, valamint segíti a további, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés keddi ülésén.

Az államtitkár a kormány jövő évre szóló adócsomagját ismertetve kiemelte: a magyar gazdaság bővülése az első negyedévben elérte az 5,3 százalékot. A kormány elkötelezett amellett, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, és hogy továbbra is felzárkózási pályán maradjon a magyar gazdaság, aminek érdekében számos intézkedést tett és tesz a jövőben is – jelentette ki.

Közölte: ennek egyik legfontosabb eleme a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv, amely a növekedés ösztönzése, az adóterhek csökkentése mellett arra is törekszik, hogy olyan területek kapjanak a jövőben többlettámogatást, amelyek révén a gazdasági növekedés fenntartható. A mostani javaslatcsomag tartalmazza a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett adóintézkedéseket, így a kisvállalati adó csökkentését, az adóelőleg-feltöltés eltörlését, az idegenforgalmat érintő szálláshelyáfának a csökkentését – mutatott rá.

Hozzátette: javasolják továbbá, hogy a fejlesztési adókedvezmény nemcsak az 500 millió forint értékhatár fölötti fejlesztéseknél, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, 50 és 100 millió forintos értékhatárnál is ez az adókedvezmény járjon.

Átfogó módosító javaslatot és Budapest-csomagot nyújt be a Párbeszéd

Átfogó költségvetési módosító javaslatot nyújt be a Párbeszéd az oktatásról, a családtámogatásokról és az egészségügyről, továbbá beterjeszt egy úgynevezett „Budapest-csomagot” is százhatvanmilliárd forint értékben – közölte a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, hogy „az átverés és az elszegényedés költségvetése” a 2020-as, amelyet szerdán kezd tárgyalni az Országgyűlés. Szavai szerint az úgynevezett családvédelmi akciótervvel már 700 milliárd forint értékben el akarják adósítani a családokat.

Gyurcsányék az adócsökkentéseket is veszélyeztetik a Fidesz szerint

Gyurcsányék az adócsökkentéseket is veszélyeztetik – mondta Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a jövő évi adótörvények keddi országgyűlési vitájára reagálva budapesti sajtótájékoztatóján.

Böröcz László rámutatott: a jövő évi adótörvények a Fidesz által megkezdett adócsökkentési politika folytatását képezik. A 2020-as adótörvény és a gazdaságvédelmi akció több ponton is tartalmaz adócsökkentési terveket.