Benkő Tibor méltatta a katonai középiskola növendékeit

 

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei átlagon felül teljesítettek ebben a tanévben – mondta a honvédelmi miniszter pénteken az intézmény tanévzáróján arra utalva, hogy az országos kompetenciamérésben az országos átlag feletti eredményt értek el.

Benkő Tibor szerint ez az eredmény büszkévé teheti az iskola növendékeit, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ez a büszkeség társuljon szerénységgel, mert „hosszú távon csak a szerény emberek tudnak boldogulni a világban”.

A honvédelmi miniszter beszédében köszönetet mondott azért, amit a Kratochvil katonai középiskola az elmúlt években tett „a hazáért, a nemzetért, a fiatalok jövőjéért”.

„Egy társadalom csakis akkor lehet erős, akkor lehet életképes, ha a társadalomban élő emberek ezt a hazát sajátjuknak tekintik, (…) és nem az az elsődleges gondolat, hogy mi az, amit nekünk ez a haza ad, hanem, hogy mi mit tudunk adni ezért a hazáért” – hangoztatta a miniszter.

Benkő Tibor jó döntésnek nevezte, hogy 2013-ban a Honvédelmi Minisztérium átvette a debreceni középiskola fenntartását, és az intézményben gondoskodnak arról, hogy az ott tanuló fiatalok a haza iránti hűség, elkötelezettség, a példamutatás, a bajtársiasság, a szorgalom terén járjanak az élen.

A miniszter elismerően szólt arról, hogy az intézmény végzőseinek mintegy fele katonai pályán folytatja „az életpályára való felkészülést”.

Ez szerinte nagy kihívást jelent, mert „nekünk csak a legjobb emberekre van szükségünk, olyan fiatalokra, akik (…) áldozatot tudnak hozni” a hivatásuk, a jövőjük érdekében.

Benkő Tibor ugyanakkor további tanulásra biztatta azokat a fiatalokat is, akik nem katonai pályán folytatják az életüket, mert – hangsúlyozta –, a sikerhez, a boldoguláshoz egész életen át tartó tanulásra van szükség.

Berkecz Gábor iskolaigazgató tanévzáró beszédében a kétszáz növendéket nevelő katonai középiskola legfontosabb feladatának nevezte, hogy „jó embereket, jó katonákat adjanak a hazának”.

Bejelentette: az idei tanévben három osztályban 54 növendék fejezte be sikeresen tanulmányait a Kratochvil Károly katonai középiskolában.