Újabb vita a zuglói parkolási ügyben

 

A Fidelitas azt kérdezi Karácsony Gergelytől, hogy valóban a „botrányos parkolási szerződések miatt rúgták-e ki” a korábbi zuglói jegyzőt? A Magyar Nemzet írt arról, hogy a jegyző 7 millió forintot kapott távozásakor, és titoktartási nyilatkozatot kellett tennie, így nem tudni, miért küldték el. A zuglói polgármester szerint hazugságokat írt a lap – közölte az M1 Híradója.

A zuglói jegyzőt ábrázoló kartonfigurával és egy szimbolikus, hétmillió forintot jelképező bankjeggyel tiltakoztak a Fidelitas tagjai a zuglói parkolási botrány és Karácsony Gergely ellen.

Szerdán a Magyar Nemzet írt arról, hogy a zuglói polgármester tavaly rendkívüli állománygyűlésen bizalomvesztésre hivatkozva küldte el az önkormányzat korábbi jegyzőjét, aki éppen akkor volt a kerületben a törvényesség őre, amikor megkötötték a milliárdos veszteséget okozó parkolási szerződést. A lap értesülései szerint a jegyzőnek távozásakor titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, amiért cserébe hétmillió forintot kaphatott.

Borbély Ádám, a Fidelitas budapesti elnöke úgy fogalmazott: az eset újabb bizonyíték arra, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére.

Karácsony Gergely szerdán tagadta a Magyar Nemzet értesüléseit.

A Zuglói Polgármesteri Hivatal pedig közleményben azt írta: helyreigazítást kérnek a laptól, és amennyiben ezt nem teljesítik, bíróságra viszik az ügyet.

Karácsony Gergely azt ugyanakkor elismerte, hogy bizalomvesztés címszóval küldte el az egykori jegyzőt, de azt nem árulta el, hogy Makranczi László milyen ügyben veszítette el a bizalmát.

A zuglói parkolás körüli botrány februárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a kerületben két év alatt csaknem 750 millió forint veszteséget termelt a fizetős rendszer. A zuglói vezetés ugyanis a parkolóórák üzemeltetésére egy, a szokásosnál lényegesen drágább ajánlatot fogadott el.

A gazdálkodásban más zavaros ügyek is felmerültek. A Figyelő a lap birtokába jutott dokumentumok alapján arról írt, hogy Zuglónak kétmillárdos folyószámlahitelre van szüksége, a helyzet pedig odáig fajult, hogy az egyik ki nem fizetett beszállító adósságrendezési eljárást kezdeményezett az önkormányzattal szemben. Az óriási hitelről a Figyelő szerint még a kerület mostani jegyzője, a korábban egyébként az MSZP-nél tanácsadóként dolgozó Papp Imre is azt mondta, ez tartja életben Zuglót.