Megkezdte a Parlament a Lex Czeglédy tárgyalását

 

Elkezdődött az úgynevezett Lex Czeglédy vitája az Országgyűlésben. A kormánypártok által javasolt módosítás előzménye, hogy az európai parlamenti választás előtt a több milliárd forintos csalási ügyben vádlott Czeglédy Csaba felkerült a DK-listájára, emiatt ráadásul mentelmi jogot kapott és ezt a bíróság kérésére sem függesztették fel a választási bizottság ellenzéki delegáltjai. A szigorítás lényege, hogy ha valaki már vádlottként lesz képviselőjelölt, akkor abban az ügyben ne legyen mentelmi joga – közölte az M1 Híradója.

Kósa Lajos a vita elején arról beszélt: azért kezdeményezték a törvényjavaslatot, mert az idei EP-választáson olyan eset történt, amely egy 29 éve fennálló szokásjogot tört meg. A Demokratikus Koalíció ugyanis a büntetőeljárás alá vont Czeglédy Csabát szerepeltette az EP-listáján.

Az előterjesztés azt rögzítené, ha valaki képviselőjelöltté válik, de ezt megelőzően ellene már vádirat készült, illetve kényszerintézkedés van ellene érvényben, akkor erre az ügyre már ne illesse meg őt a mentelmi jog.


Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: azzal, hogy Czeglédy Csabát a DK EP-listájának legutolsó helyére tette, nyilvánvalóvá vált, nem számolt azzal, hogy mandátumot szerez, vagyis csak időt akartak nyerni.

A Jobbik képviselője. Lukács László György azt mondta: ők támogatják a kezdeményezést.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc azt mondta: aki nemmel szavaz a javaslatra, a bűnözők oldalára áll.

Az MSZP szerint ugyanakkor ezzel a módosítással kiüresítenék a mentelmi jog intézményét, és az előterjesztők azon dolgoznak, hogy bármikor ellehetetlenítsék a képviselőjelölteket.

A DK országgyűlési képviselője úgy véli: a mentelmi jog az utolsó védvonal ebben a rendszerben. Arató Gergely közölte: nem támogatják a törvényjavaslatot

Az LMP-s Ungár Péter azt mondta: a kormánypártok úgy tesznek, mintha valami hatalmas jogi hiátust küszöbölnének ki

Az igazságügyi tárca államtitkára kijelentette: a javaslat elfogadásával egy károsan kialakult téves joggyakorlat szűnhet meg. Ezért Völner Pál arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a tervezetet.

A parlamenti vita végén az előterjesztő Kósa Lajos úgy fogalmazott: Czeglédy Csaba fontos szerepet játszik a baloldalon mint finanszírozó és háttérember. Kósa Lajos szerint Czeglédy Csaba sok mindent tud Gyurcsány Ferencről, Dobrev Kláráról és el tudná mesélni, hogy és ki finanszírozta az olimpiaellenes aláírásgyűjtést vagy Kész Zoltán kampányát.