A Liberálisok főpolgármester-jelöltje élhetőbb, szabadabb Budapestet ígér

 

Polgári Budapest néven mutatta be programját szerdán a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) főpolgármester-jelöljte.

Sermer Ádám élhetőbb, szabadabb várost ígért, mint amilyet szerinte az „illiberális állampárti helytartó” jelenleg biztosít.

Az ellenzéki politikus Budapesten újságíróknak kifejtette, programja három pillérre épül, amelyek közül az első a „Nagy Budapest” nevet viseli. Ennek lényege, hogy a kerületek egyeztetéseivel kialakítanák Budapest „tényleges belvárosát”, miközben a külső kerületek a helyi igények alapján átgondolhatnák a közigazgatási határok kiterjesztését az agglomeráció felé – fejtette ki, hozzátéve, ezzel akár nagyobb területűvé és lélekszámúvá is válhatna a főváros.

Sermer Ádám „közvetlen Budapest” című programpontjában a helyi népszavazások számának növelését kezdeményezi. Szerinte ilyen referendumokat kellene tartani például a közterületek átnevezésekor, valamint a költségvetési források elköltésének egy részéről is.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje harmadik fontos céljának a „modern Budapest” megteremtését nevezte, amihez szerinte a digitalizáció, a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások, a környezettudatos közlekedési eszközök terjedése, valamint a fenntartható, élhető élettér kialakítása vezethet.

Kiemelte, programja csak akkor lehet sikeres, ha a főváros erőteljesen fellép az előítéletekkel, a kirekesztéssel és gyűlöletkeltéssel szemben. Az ellenzéki politikus szerint a jelenlegi városvezetés a romák, a fiatalok és a melegek jogait, érdekeit is semmibe veszi, amin sürgősen változtatni kell.

Sermer Ádám kérdésre ismételten beszélt arról, hogy bohózatnak tartja az ellenzéki előválasztás alakulását, amely szerinte mára egyértelműen tartalom nélküli taktikai helyezkedéssé változott. Megjegyezte ugyanakkor, bízik abban, hogy az előválasztáson egy demokrata jelölt győz majd, akivel akár valódi vitát is folytathat majd. Sermer Ádám ebben az esetben nem zárta ki saját visszalépését sem annak érdekében, hogy a főpolgármester-választáson végül csak egy ellenzéki kihívója maradjon Tarlós Istvánnak.

A címlapfotó illusztráció.