Hasonló válogatás zajlik a baloldalon, mint korábban Gyurcsány bukása után

 

Zajlik az ideális jelölt kiválasztása az őszi önkormányzati választás előtt a baloldalon. Egymás után jelentik be indulási szándékukat a főpolgármester-jelöltek, akiknek egy része még egy úgynevezett előválasztást is tart. Nemrég Kálmán Olga jelentette be indulását, aki a DK támogatását élvezi, két nappal ezelőtt pedig a volt szocialista Schmuck Andor is jelezte indulását az őszi önkormányzati választáson.

Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A budapesti főpolgármester-választással a német Die Welt című újság is foglalkozik, a lap azt írja, jók az esélyei a Fidesz leváltásának az őszi önkormányzati választásokon, de az ellenzéki győzelemhez először is a megosztottság megszüntetése és a mindenki által elfogadott közös főpolgármester-jelölt kellene. Ha egyetlen indulóban össze lehetne sűríteni a Momentum modernségét és dinamikáját, Karácsony tapasztalatát és rokonszenvértékét, valamint Kálmán Olga női mivoltát, akkor győzhetne az ellenzék a Die Welt szerint.

Az összefogás „B verziója”

A Die Welt című lap írása nem más, mint a baloldali összefogás úgynevezett „B verziója” – közölte Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Elmondta, itt is arról van szó, hogy összegyűjtötték a különböző ellenzéki politikusokat, és azok tulajdonságait. Szerinte azonban az ellenzék legnagyobb hibája, hogy nem tudják kiállítani egyetlen személyben sem azt a jelöltet, aki megfelelő lenne, jelen esetben Tarlós Istvánhoz képest.

Úgy véli,

hasonló válogatás zajlik a baloldalon, mint annak idején Gyurcsány Ferenc bukása után.

Felidézte, szinte naponta változtak a nevek és a lehetséges miniszterelnök-jelöltek abban az időben is, és végül Bajnai Gordonra esett a választás.

Farkas Örs politikai elemző szerint Schmuck Andor beszállása a főpolgármesteri választásba gyakorlatilag semmit nem jelent. A politikus gyakran száll versenybe különböző tisztségekért. Korábban indult már a miniszterelnöki pozícióért, de 2010-ben is indult az önkormányzati választásokon, kerületi és főpolgármesteri ambíciói voltak – idézte fel.

Nem meglepő a DK saját jelöltállítása

Farkas Örs szerint az nem meglepő, hogy a DK az európai parlamenti választáson elért eredmények után saját jelöltet állított. A Momentum szempontjából szintén sikeres a választási eredmény, így a két párt most ezen felbuzdulva szállt be ebbe a küzdelembe, és

alkupozíciókat akarnak megszerezni.

Megjegyezte, az sem különösebb meglepetés, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan keveri majd a lapokat, és hogyan talál majd ehhez szövetségeseket.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára min dolgozik. Szerinte a volt miniszterelnök felismerte, hogy a Demokratikus Koalícióban való jelenléte erős platformot ad a pártnak, és felesége személye, valamint EP-listavezetői pozíciója pedig további visszaigazolás. Hozzátette, Kálmán Olga jelenléte is ugyanezt a folyamatot erősíti.

Gyakori a politikán kívüli jelöltek „bedobása”

Boros Bánk Levente szerint Kálmán Olga szerepe nem egy innovatív elképzelés, a politikán kívüli személyek behozatala már jó ideje jelen van az ellenzéki oldalon. Úgy véli, az ellenzéki pártok és egyéb formációk felismerték, politikusaik alkalmatlanok arra, hogy megszólítsák a választókat, és épp ezért úgy gondolják, a politikán kívülről kell jelölteket hozni.

Farkas Örs arról beszélt, hogy a kormánypártok abszolút többséget szereztek a legutóbbi választás alkalmával. Bebizonyosodott, hogy

a baloldal önmagában sem képes megszorongatni a jelenlegi vezetést.

Az őszi önkormányzati választásokra is különböző alkukat próbálnak kötni, az előválasztási folyamat is ezt a célt szolgálja – fűzte hozzá.